Aivotreeni: Näin saat paremman muistin

Pidätkö aivosi kunnossa? Henkinen voimaharjoittelu saa aivosolut luomaan uusia yhteyksiä samalla kun aivokuori kasvaa. Pidä älymuskelisi kunnossa Tieteen Kuvalehden aivotreenillä.

© Shutterstock

Suurin osa meistä huomaa iän karttuessa, että muistiin tulee aukkoja. Kun aivojen yhteydet kuihtuvat, muistot alkavat haihtua.

Mutta voit pitää aivosolujen yhteydet vireessä, jos treenaat aivojasi.

1. Pääasia: Työmuisti

Kun sinun pitää muistaa ajo-ohjeet tai puhelinnumero, työmuistisi joutuu testiin.

Työmuisti on kuin pieni varastoalue, jonne mahtuu vain se tieto, jota juuri sillä hetkellä tarvitset.

Työmuisti liitetään usein lyhytkestoiseen muistiin, mutta osa tutkijoista tekee niiden välille eron niin, että työmuisti työstää tietoja, kun taas lyhytkestoinen muisti varastoi niitä.

Heidän mukaansa siis lyhytkestoinen muisti on osa työmuistia.

2. Harjoittelu

Muun muassa yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkijat ovat verranneetkahta harjoitusmuotoa, joilla tehostettiin työmuistin toimintaa. Toinen menetelmistä osoittautui selvästi paremmaksi.

Voittajamenetelmä oli niin kutsuttu dual n-back -testi, jota voit harjoitella alla olevan videon opastuksella.

Koehenkilöillä, jotka harjoittelivat tämän testityypin parissa 30 minuuttia viitenä päivänä viikossa kuukauden ajan, aivojen etuosan aktiivisuus oli selvästi korkeampi kuin verrokkiryhmällä.

Palapelit haastavat myös työmuistia, sillä usein palapeliä tehtäessä palaa käännellään ja väännellään mielessä, ennen kuin pala sijoitetaan oikealle paikalleen.

Seuraavat tehtävät asettavat myös haasteita työmuistille.

Joka rivillä sinun pitää mielessäsi kääntää vasemmalla olevaa kuviota ja valita kolmesta vaihtoehdosta oikea. Ratkaisut löydät tämän jutun lopusta.

© Jes Larsen & Shutterstock

3. Treeniohjeet

Työmuistiin liittyy usea aivojen alue, mutta erityisesti sen toimintaan osallistuu otsalohko, joka ohjaa tarkkaavaisuutta. Sen avulla voit keskittyä parhaillaan edessäsi olevaan tehtävään.

© Shutterstock

Tutkijat jakavat työmuistin vielä neljään osaan:

  1. Keskeinen kontrollialue

  2. Alue, joka vastaa visuaalisista ja tilaan liittyvistä ärsykkeistä.

  3. Alue, joka käsittelee kielellistä informaatiota – se on eräänlainen pään sisäinen ääneenlukija, joka aktivoi aivojen takaosaa.

  4. Kaikkia muita alueita suojaava alue, joka johtaa ärsykkeitä edelleen pitkäaikaismuistiin.

Ratkaisut – Tehtävä 1: B. _Tehtävä 2: A. Tehtävä __3: C. _