Muisti

Hermosoluja aivoissa

Muisti palauttaa muistoja mieleen

Aivot ovat ihmisen valvontakeskus, ja yksi sen tärkeimmistä tehtävistä on tiedon tallentaminen muistiin. Ilman muistia ihminen menettää kyvyn oppia, hyödyntää aiempia kokemuksiaan ja tunnistaa, ketkä ovat tärkeitä ihmisiä ja miksi he ovat tärkeitä. Näin muisti voidaan määritellä pähkinänkuoressa, mutta muisti on myös paljon enemmän. Ihmisen hermoimpulssit ovat niin nopeita, että aivojen on vaikeaa työstää niitä ärsykkeitä, joita sinne syötetään, esimerkiksi tuoksuja tai liikkeitä. Tällöin muisti alkaa vertailla kokemusta aiempiin, selvittää, mitä ne tarkoittavat, ja ratkaista, pitääkö ärsykkeet jättää huomiotta vai ei. Tutustu artikkeleihin ja syvenny omaan ihmeelliseen muistiisi.

Mikä on valokuvamuisti?

Valokuvamuistiksi sanotaan kykyä muistaa vaikka kirjan sivu tai jokin tapahtuma harvinaisen selvästi, vaikka ärsyke olisi kestänyt vain hyvin lyhyen aikaa. Valokuvamuistiin viitataan usein populaarikulttuurissa, mutta tutkijat eivät ole onnistuneet vahvistamaan aidon valokuvamuistin olemassaoloa.

On kuitenkin todistettu, että joillakuilla on niin kutsuttu eideettinen muisti. Eideettinen muisti on kyky palauttaa mieleen muutaman minuutin jälkeen erittäin tarkasti esine, joka on poistettu näkökentästä. Eideettinen muisti ei ole niin laaja käsite kuin valokuvamuisti, sillä se ei kykene tuottamaan täysin kirkasta muistoa. Eideettistä muistia on todettu vain 6–12-vuotiailla lapsilla.

Hermosolut viestivät keskenään

© Shutterstock

Näin saat paremman muistin

Muistin parantamiseen on monta eri keinoa. Muistot ovat muistiin tallennettua tietoa, ja mitä useammin ne palautetaan mieleen ja niihin palataan, sitä helpommin ne tulevat mieleen. SIksi parhaan ystävän nimi on helppo muistaa, mutta satunnaisen tuttavan nimeä on vaikeaa palauttaa mieleen. Kun toistaa sitä, minkä haluaa muistaa, ja yhdistää sen vaikka johonkin kuvaan, asia painuu paremmin muistiin. Lisäksi hyvä uni auttaa muistia. Unen aikana säilömuisti työstää tuoreimpia tietoja ja tekee niistä pysyviä muistoja.

Aivot ja verkosto

© Shutterstock
Sivu 1 / 3