Miksi voi nähdä tähtiä, jos lyö kovasti päänsä?

Näköharha johtuu siitä, että isku tai hapenpuute aktivoivat hermoja satunnaisesti

Tired man

Isku päähän saa aivot tärähtämään kallon sisällä, jolloin niihin kohdistuu hetkellisesti kova paine. Hermosolut reagoivat helposti paineenmuutokseen tuottamalla hermoimpulsseja. Näin toimivat myös näköradan hermosolut eli ne solut, jotka osallistuvat näköärsykkeiden keräämiseen verkkokalvolla ja välittämiseen näköhermossa sekä niiden käsittelyyn isoaivoissa.

Lyönti voi aktivoida erilaisia näköaistiin liittyviä soluja, mikä ilmenee valopisteiden ilmaantumisena näkökenttään. Korvaan kohdistuva isku taas voi vaikuttaa hermosoluihin niin, että korvat alkavat soida. Aivojen hermosolujen virheellisestä aktivoitumisesta johtuvat myös väsymyksen tai huimauksen yhteydessä esiintyvät näköharhat. Tällöin syynä ei kuitenkaan ole fyysinen vaan kemiallinen ärsytys.

Hermoimpulssit muodostuvat ja kulkevat hermoissa kemiallisina reaktioina. Aivot tarvitsevat niitä varten happea ja energiaa. Väsymys voi pienentää aivojen hapensaantia. Tällöin aivoissa syntyy tavallista enemmän glutamaattia, joka on yksi aivojen hermoimpulssien kulkua säätelevä aine. Sen liikaeritys voi aiheuttaa näköharhoja.