aivotärähdys jalkapallo

Mikä aivotärähdys on?

Tuhannet suomalaiset saavat joka vuosi jonkin ohimenevän päävamman, joista tavallisin on aivotärähdys. Yksi aivotärähdys ei ole välttämättä kovin vaarallinen, mutta toistuvilla tärähdyksillä voi olla vakavia seurauksia.

tiistai 6. helmikuuta 2018 teksti Morten Kjerside Poulsen

Mikä aivotärähdys on?

Aivotärähdyksellä tarkoitetaan hermosolujen venymistä päähän kohdistuneen iskun seurauksena. Siinä aivot iskeytyvät kalloon ja hermosolut vaurioituvat. Isku voi aiheuttaa myös verenvuotoa aivoissa.

Aivotärähdys saa aivot tärähtämään kahdesti:

Yksi isku päähän aiheuttaa kaksin verroin vaurioita, sillä se panee aivot törmäämään kalloon kahdesti.

Mitä vaurioita aivotärähdys aiheuttaa?

Aivotärähdys muuttaa ionien, viestiaineiden ja ravintoaineiden tasapainoa, mikä vaikuttaa aivojen biokemiallisiin prosesseihin. Se johtaa eräänlaiseen energianpuutteeseen, joka osittain lamauttaa aivojen aineenvaihdunnan ja tappaa aivosoluja.

Onko aivotärähdys vaarallinen?

Yleensä yksittäinen aivotärähdys ei ole kovin vaarallinen, mutta jos sama ihminen saa useita aivotärähdyksiä, seuraukset voivat olla vakavat. Tällöin potilaalle voi kehittyä krooninen traumaattinen enkefalopatia eli CTE (chronic traumatic encephalopathy). Aivotärähdys rikkoo aivosoluja, jolloin niistä vapautuu aivoihin tau-proteiinia. Tau-proteiinit muodostavat takkuja ja ärsyttävät ja tappavat lisää aivosoluja. CTE:n itseään vahvistava kierre muistuttaa Alzheimerin tautia, jossa aivosoluja tuhoutuu ja potilaan henkiset kyvyt rappeutuvat vähitellen.

Kuka saa aivotärähdyksen useimmin?

Jos olet nuori mies, sinulla on erityisen suuri riski saada aivotärähdys. Nuoret miehet ovat yliedustettuina onnettomuustilastoissa erityisesti liikenneonnettomuuksien, väkivallan ja polkupyörälllä tai rullalaudalla kaatumisen vuoksi. Aivotärähdysriskiä kasvattavat myös kontaktilajit, Suomessa etenkin jääkiekko. Esimerkiksi Yhdysvalloissa yksi suuri syntipukki on amerikkalainen jalkapallo.

SUKELLA ELIMISTÖN SALOIHIN, tilaa Tieteen Kuvalehti

20 % kaikista aivotärähdyksistä sattuu kontaktilajeissa.

Millaiset ovat aivotärähdyksen oireet?

Aivotärähdyksestä kertoo esimerkiksi se, ettei tapaturman uhri muista, mitä tapahtui, kun hän löi päänsä. Muita oireita ovat pahoinvointi ja oksentelu heti tapaturman jälkeen. Myöhemmin voi ilmaantua sekavuutta, väsymystä, näköhäiriöitä ja huimausta. Oireet voivat jatkua viikkoja tapaturman jälkeen.

Tutkijat kannustavat ehkäisemään aivotärähdyksiä ja CTE:tä

Nyt on toivoa luvassa niille tuhansille amerikkalaisen jalkapallon pelaajille, joiden älykkyysosamäärä ja harkintakyky ovat alentuneet toistuvien aivotärähdysten vuoksi. CTE:hen on nimittäin kehitteillä hoito.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: