koordinaatio diagrammi

Mihin pikkuaivoja tarvitaan?

Useimmilla eläimillä on pikkuaivot, mutta tarvitaanko niitä johonkin?

lauantai 10. syyskuuta 2011

Isot aivot lähettävät lihaksille toimintakäskyn, mutta ennen kuin viesti pääsee lihaksiin, sitä työstetään pikkuaivoissa. Pikkuaivot koordinoivat liikkeet niin, että esimerkiksi käsivarren, käden ja sormien lihakset työskentelevät saumattomasti yhteen, kun käsi ojentuu tarttumaan esineeseen.

Pikkuaivot saavat viestejä myös aistijärjestelmältä. Niiden tietojen avulla pikkuaivot hienosäätävät lihasten toimintaa esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on saada ote liikkuvasta esineestä.

Jos ihmisen pikkuaivot vaurioituvat, hänen liikuntakykynsä säilyy, mutta usein liikkeiden hallitseminen ja suorittaminen vaikeutuvat. Vamman takia ihmisen voi olla myös vaikea sopeuttaa lihasvoimaansa tarpeeseen. Ongelma ilmenee esimerkiksi niin, että kevyeksi tarkoitettu kosketus muuttuukin iskuksi.

Pikkuaivot koordinoivat kehon liikkeitä

Otsalohkon liikekeskus määrää lihakset liikkumaan. Pikkuaivot puolestaan ohjaavat ja hienosäätävät suunnitellut liikkeet.

Testaa ÄO:si:

Tieteen Kuvalehti on julkaissut kenties netin tarkimman, tieteellisesti valikoidun ÄO-testin, joka on kehitetty yleisesti tunnustetun WAIS-III-testin (Wechsler Adult Intelligence Scale III) pohjalta.

Tämän lähemmäs et tarkkaa ÄO-testiä netissä pääse.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: