Coordination diagram

Mihin pikkuaivoja tarvitaan?

Kaikilla nisäkkäillä, linnuilla, kaloilla, matelijoilla ja sammakkoeläimillä on pikkuaivot. Niiden päätehtävä on liikkeiden säätely.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Isot aivot lähettävät lihaksille toimintakäskyn, mutta ennen kuin viesti pääsee lihaksiin, sitä työstetään pikkuaivoissa. Pikkuaivot koordinoivat liikkeet niin, että esimerkiksi käsivarren, käden ja sormien lihakset työskentelevät saumattomasti yhteen, kun käsi ojentuu tarttumaann esineeseen.

Pikkuaivot saavat viestejä myös aistijärjestelmältä. Niiden tietojen avulla pikkuaivot hienosäätävät lihasten toimintaa esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on saada ote liikkuvasta esineestä.

Jos ihmisen pikkuaivot vaurioituvat, hänen liikuntakykynsä säilyy, mutta usein liikkeiden hallitseminen ja suorittaminen vaikeutuvat. Vamman takia ihmisen voi olla myös vaikea sopeuttaa lihasvoimaansa tarpeeseen. Ongelma ilmenee esimerkiksi niin, että kevyeksi tarkoitettu kosketus muuttuukin iskuksi.

Pikkuaivot koordinoivat kehon liikkeitä

Otsalohkon liikekeskus määrää lihakset liikkumaan. Pikkuaivot puolestaan ohjaavat ja hienosäätävät suunnitellut liikkeet.

1. Liikeaivokuori aktivoi käsivarren lihakset ja lähettää pikkuaivoihin tiedon suunnitellusta liikkeestä. (punainen)

2. Aistinsolut lähettävät tiedon muun muassa käsivarren asennosta pikkuaivoihin ja aistikeskukseen. (sininen)

3. Pikkuaivot vertaavat aistien välittämiä tietoja suunniteltuun liikkeeseen ja tiedottavat motoriselle aivokuorelle, miten liikettä pitää ohjata. (keltainen)

Johdatamme sinut tutkijoiden kiehtovaan maailmaan

3 nroa Tieteen Kuvalehteä 9,90. Napsauta tästä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: