Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

koordinaatio diagrammi

Mihin pikkuaivoja tarvitaan?

Useimmilla eläimillä on pikkuaivot, mutta tarvitaanko niitä johonkin?

Isot aivot lähettävät lihaksille toimintakäskyn, mutta ennen kuin viesti pääsee lihaksiin, sitä työstetään pikkuaivoissa. Pikkuaivot koordinoivat liikkeet niin, että esimerkiksi käsivarren, käden ja sormien lihakset työskentelevät saumattomasti yhteen, kun käsi ojentuu tarttumaan esineeseen.

Pikkuaivot saavat viestejä myös aistijärjestelmältä. Niiden tietojen avulla pikkuaivot hienosäätävät lihasten toimintaa esimerkiksi silloin, kun tarkoituksena on saada ote liikkuvasta esineestä.

Jos ihmisen pikkuaivot vaurioituvat, hänen liikuntakykynsä säilyy, mutta usein liikkeiden hallitseminen ja suorittaminen vaikeutuvat. Vamman takia ihmisen voi olla myös vaikea sopeuttaa lihasvoimaansa tarpeeseen. Ongelma ilmenee esimerkiksi niin, että kevyeksi tarkoitettu kosketus muuttuukin iskuksi.

Pikkuaivot koordinoivat kehon liikkeitä

Otsalohkon liikekeskus määrää lihakset liikkumaan. Pikkuaivot puolestaan ohjaavat ja hienosäätävät suunnitellut liikkeet.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota