Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Maksaentsyymi ehkäisee dementiaa

Tuoreet hiirikokeet voivat selittää, miten fyysinen harjoittelu pitää aivot kunnossa.

Shutterstock

Fyysisesti aktiivisilla ikäihmisillä on tavallista pienempi riski sairastua dementiaan. Aivotutkijat ovat tienneet tämän jo vuosia, mutta nyt vasta tiedetään tähän syy. Yhdysvalloissa ryhmä Kalifornian yliopiston tutkijoita on löytänyt entsyymin, johon vaikutus perustuu.

Tutkijat tekivät kokeen iäkkäillä hiirillä, jotka jaettiin kahteen häkkiin. Toisessa häkissä hiirten käytössä oli juoksupyörä, kun taas toisen häkin hiiret liikkuivat vähemmän.

Kuuden viikon jälkeen tutkijat antoivat vähän liikkuville hiirille fyysisesti aktiivisten hiirten verta ruiskeena ja testasivat sitten niiden muistia ja oppimiskykyä.

Lääke korvaa liikunnan

Ruiskeen saaneiden hiirten henkiset kyvyt olivat lähes yhtä hyvät kuin liikunnallisesti aktiivisten, kun taas muiden laiskotelleiden hiirten verta saaneet vähän liikkuvat hiiret selvisivät testeistä huonommin. Selvisi myös, että veritankkaus kasvatti aivosolujen määrää aivoturson alueella. Aivoturso taas on keskeinen muistille ja oppimiselle.

Kun seuraavaksi analysoitiin liikkuvien hiirten veri, siitä löytyi maksassa syntyvää Gpld1-entsyymiä. Kun he sitten kasvattivat entsyymiä koodaavan geenin määrää vähän liikkuvien hiirten soluissa, sillä oli sama myönteinen vaikutus.

Tutkijat toivovat, että havainto auttaisi kehittämään uuden lääkkeen, joka pienentäisi ikäihmisten riskiä sairastua dementiaan, vaikka nämä eivät voisi harrastaa liikuntaa.

Lue myös:

Koululainen - Oletko koululaista viisaampi?
Älykkyys

TESTI: Oletko koululaista viisaampi?

1 minuuttia
Älykkyys

3 älykkäiden ihmisten harmia

3 minuuttia
Älykkyys

Näin sekasotku tekee hyvää aivoillesi

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota