Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lisäsormi vaatii ainutlaatuiset aivot

Aivoilla on oma strategiansa ylimääräisten sormien hyödyntämiseksi. Tämä todettiin, kun tutkijat kuvasivat kuusisormisina syntyneiden henkilöiden aivoja. Tutkijat uskovat, että havainto voi mullistaa tekoraajojen kehityksen, sillä niitä voidaan tulevaisuudessa ohjata kuten ihmisen omia raajoja.

Shutterstock

Noin kahdella lapsella tuhannesta on syntyessään ylimääräinen varvas tai sormi. Ilmiön tieteellinen nimi on polydaktylia eli monisormisuus.

Monesti kuudes sormi toimii yhtä hyvin kuin muutkin. Aivoillekaan se ei tunnu olevan ongelma. Freiburgin yliopistossa Saksassa on tutkittu, miten aivot suhtautuvat ylimääräiseen sormeen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta koehenkilöä, joilla on kuusi sormea molemmissa käsissä.

Yksinkertaisissa testeissä ilmeni, että kuudetta sormea ohjaavat omat erilliset lihakset ja jänteet ja koehenkilöt pystyivät sen ansiosta muun muassa sitomaan kengännauhat yhdellä kädellä.

Useimmat viisisormiset tarvitsevat siihen kahta kättä.

Kuudennella sormella on omat lihaksensa (punainen ja vihreä) ja oma alueensa aivoissa.

© UNIVERSITY OF FREIBURG

Lisäsormella on aivossa oma alueensa

Kun tutkijat seurasivat kuvannuslaitteilla aivojen toimintaa koehenkilöiden liikuttaessa kuudensia sormiaan, ilmeni, että kuudetta sormea ohjaa oma aivoalueensa samalla tavalla kuin muitakin sormia.

Saksalaistutkijoiden mukaan tulos osoittaa, että on mahdollista kehittää ihmiselle ylimääräisiä koneraajoja, joita käyttäjä ohjaa aivoillaan.

Ylimääräinen raaja voisi olla vaikka kirurgin apuväline, jolla hän voisi suorittaa yksin toimenpiteitä, joihin nyt tarvitaan useita henkilöitä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota