Shutterstock

Ilokaasu: Nauru tuhoaa selkäytimen

Lyhytaikaisella ilokaasupatruunasta saadulla huumaavalla tilalla voi olla vakavia vaikutuksia elimistöön ja aivoihin. Magneettikuvaukset osoittavat, että ilokaasu vaurioittaa selkäydintä peruuttamattomasti.

Euforinen tunne ja hauska huimaus on ohi. Parkkipaikalla lojuvat vain tyhjät ilokaasupatruunat.

Dityppioksidi eli ilokaasu on aine, johon useimmiten liitetään synnytyssali tai hammaslääkärin vastaanotto. Ilokaasua hyödynnetään kuitenkin myös esimerkiksi kerman vaahdottamisessa, ja näitä ilokaasupatruunoita käytetään myös päihtymistarkoitukseen. Kun sifonipulloissa annosteltavien kaasupatruunoiden sisältämää ilokaasua hengitetään, tavoitteena on saavuttaa 1–2 minuuttia kestävä huumaava olotila.

Naurun hinta voi kuitenkin olla kova.

Tanskalainen ilokaasuasiantuntija Dorte Fris Palmqvist, joka on Bispebjergin sairaalan ylilääkäri, on puhunut ilokaasun käyttäjien kanssa siinä vaiheessa, kun vahinko on jo tapahtunut. Palmqvist tietää, miten elimistö ja aivot reagoivat ilokaasuun.

Ilokaasu voi aiheuttaa koordinaation heikkenemistä, tunne-elämän häiriöitä, liikkumis- ja seisomisvaikeuksia, muistin huononemista ja puheongelmia. Dorte Fris Palmqvist

Joka kerta, kun ilokaasua hengitetään, aivot tukehtuvat hetkeksi. Pahimmassa tapauksessa lopullisesti.

Kuolemaan johtaneissa tapauksissa ilokaasua on nautittu muiden huumeiden tai alkoholin kanssa.

Eri puolilta maailmaa on saatu raportteja, joissa ilokaasu yhdistettynä alkoholiin tai muihin euforisoiviin aineisiin on aiheuttanut kuoleman – tukehtumalla.

Laaja ongelma

Suomessa ilokaasun päihdekäyttö on ollut aaltomaista. Edellinen laaja ongelma koettiin vuosina 2012–2013. Tanskassa myrkytyskeskukseen otettiin yhteyttä vuonna 2019 ilokaasun vuoksi yli 60 kertaa, vuotta aiemmin noin 40 kertaa, kertoo Dorte Palmqvist.

Vuonna 2019 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että 17 prosenttia tanskalaisista 15–25-vuotiaista miehistä on kokeillut ilokaasua. Samanikäisistä tanskalaisnaisista ilokaasua oli kokeillut 8–10 prosenttia.

Ilokaasu lamauttaa elimistön

Ilokaasu iskee koko elimistöön. Vaikka ilokaasua hengitettäisiin vain vähän, käyttö voi aiheuttaa vaurioita ja muutoksia elimistössä.

Ilokaasu: Välittömät vauriot

Lähde: The Room, Uuden Etelä-Walesin terveysministeriö, Australia.

Lamauttaa ilmatiet

Jos ilokaasua hengitetään suoraan suun tai nenän kautta, se voi aiheuttaa paleltumia suussa ja nielussa – ja lamauttaa ilmatiet.

1

Syrjäyttää hapen

Ilokaasu voi aiheuttaa hengitysvaikeuksia, jos sitä hengitetään kerralla runsaasti. Pahimmassa tapauksessa seurauksena on tukehtuminen, kun ilokaasu syrjäyttää hapen keuhkoista.

2

Hidastaa sykettä

Sydämen lyöntitiheys voi hidastua ja verenpaine laskea. Vaarana on sydänkohtaus.

3

Estää vitamiinin toimintaa

Ilokaasu estää B12-vitamiinin toimintaa, mikä puolestaan vähentää punasolujen määrää. Tämä tapahtuu vasta toistuvien ilokaasualtistusten seurauksena.

4

Hämärtää tietoisuutta

Hengitettynä puhdas ilokaasu aiheuttaa tajunnan häiriöitä, muistin menetystä, masennusta, harhaisuutta ja hallusinaatioita.

5
©

Selkäydin tuhoutuu

Sairaaloissa ja hammaslääkärien vastaanotoilla ilokaasua käytetään happeen sekoitettuna niin, että puolet seoksesta on happea. Sifonipulloissa käytettävissä ilokaasupatruunoissa on 100-prosenttista ilokaasua.

Pitkäaikainen ilokaasulle altistuminen estää B12-vitamiinin toimintaa elimistössä, mikä vaikuttaa solunjakautumiseen ja aiheuttaa hermojen demyelinaatiota.

Alla kuva selkäytimen tuhoutumisesta.

Ilokaasu tuhoaa selkäytimen

Vasemmalla on terve selkäydin. Oikealla anonyymin 28-vuotiaan potilaan selkäydin, jossa on ilokaasulle altistumisen aiheuttamia vaurioita. Kuva on peräisin artikkelista, joka ilmestyi Ugeskrift For Læger -lehdessä tammikuussa 2019.

© Shutterstock/Ugeskrift For Læge

Ihmisen hermoissa on luonnollinen rasvakerros, joka auttaa viestien välittämisessä aivoista muualle elimistöön. Ilokaasu saattaa pilkkoa tätä rasvakerrosta (demyelinaatio).

Tulos nähdään magneettikuvauslaitteella selkäytimestä (kuva oikealla) otetusta kuvasta, kertoo Tanskan myrkytyskeskuksen ylilääkäri Søren Bøgevig:

"Pitkäaikainen ilokaasulle altistuminen näkyy selvinä muutoksina magneettikuvissa. Demyelinaatio ilmenee siten, että harmaa massa, selkäydin, ei ole tasaisen tummanharmaa kuten terveellä henkilöllä (vasen kuva).

Hoitoa ei ole

Kuvan potilas oli käyttänyt 100–200 patruunaa ilokaasua päivässä kahden kuukauden ajan ennen kuin hänet tuotiin sairaalaan, todetaan Ugeskrift For Læger -lehdessä.

Selkäytimen vaurioista ei voi toipua, mutta potilas sai apua suurista B12-vitamiiniannoksista, lääkkeistä ja kuntoutuksesta.

Lääkärit eivät vielä tiedä, miten suuret ilokaasumäärät hajottavat selkäydintä.

Lue myös Maailman vaarallisimmat päihteet.