Shutterstock
Aivojen MRI-kuvannus

Kuvannus voi paljastaa itsemurhariskin

Tutkijat ovat havainneet aivosolujen pinnalta tietyn reseptorin, joka saattaa olla ratkaiseva itsetuhoisille ajatuksille.

Traumaperäisestä stressihäiriöstä (PTDS) kärsivillä on usein itsetuhoisia ajatuksia, eikä lääkäreillä ole tänä päivänä tarjota heille taatusti tepsiviä lääkkeitä.

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tutkijat uskovat, että apua on tulossa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tietyllä aivosolujen pintareseptorilla on keskeinen asema itsetuhoisten ajatusten syntymisessä.

Kun henkilöllä on runsaasti näitä mGluR5-nimisiä reseptoreja, on olemassa suuri vaara, että hän tekee itsemurhan.

Normaalia suurempi määrä mGluR5-reseptoreja (vihreä) voi vihjata itsetuhoisuudesta.

Terve potilas
© Margaret T. Davis and Irina Esterlis

Terve henkilö

Itsetuhoinen PTSD-potilas

Viisi aivoaluetta hohtaa traumaperäisessä stressihäiriössä

Tutkimusta varten kuvattiin 29:n traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivän ja yhtä monen terveen henkilön aivot. Lisäksi kartoitettiin koehenkilöiden itsetuhoisuus.

Tulokset paljastivat, että traumaperäisestä stressihäiriöstä kärsivillä oli ylimääräisiä mGluR5-reseptoreja viidellä aivojen alueella.

Tutkijat saivat selville myös, että mGluR5-tiheys oli normaalia suurempi niillä henkilöillä, joilla oli paljon itsetuhoisia ajatuksia.

Reseptorien säätely voi johtaa hoitoon

Tämä antaa ymmärtää, että mGluR5-kartoitus voi olla luotettava keino sekä määrittää traumaperäinen stressihäiriö että todeta siihen liittyvä tavallista suurempi itsemurhan riski.

Lisäksi havainto saattaa mahdollistaa uudenlaisten mGluR5-tasoa säätelevien lääkkeiden kehittämisen.