Keskusteleminen vaikeuttaa katsekontaktin säilyttämistä
Jos sinulla on vaikeuksia säilyttää katsekontakti keskustellessasi, selitys voi piillä siinä, että aivosi toimivat ylikierroksilla. Sen todistaa uusi Japanissa tehty tutkimus.

Harhaileeko katseesi ympäri huonetta, vaikka tiedät hyvin, että se tuntuu epäkohteliaalta henkilöstä, jonka kanssa olet keskustelemassa?
Monet meistä joutuvat ponnistelemaan kovastikin säilyttääkseen katsekontaktin ihmiseen, jonka kanssa keskustelemme pidemmän aikaa.
Nyt ryhmä Kioton yliopiston tutkijoita Japanista on selvittänyt, että ilmiö ei johdu niinkään epäkohteliaisuudesta eikä hämillään olosta vaan siitä, että aivot työskentelevät ylikierroksilla.
Vaikea löytää uusia sanoja
Tutkimuksessa 26 koehenkilölle esiteltiin useita animoituja kasvoja samalla, kun heidän piti selviytyä testistä, jossa oli yhdistettävä sanoja toisiinsa.
Tällöin tutkijat havaitsivat, että osallistujien oli paljon vaikeampaa löytää yhteyksiä sanojen välillä, kun he katsoivat animoituja kasvoja silmiin.
”Tämä viittaa siihen, että kaksi prosessia joutuvat törmäyskurssille”, toteavat tutkijat.
Kilpa samoista aivojen resursseista
Tutkijoiden mukaan tulos osoittaa, että aivomme joutuvat käsittelemään enemmän informaatiota kuin mihin niillä on kapasiteettia, kun yritämme ylläpitää katsekontaktia ja samaan aikaa puhua jokun kanssa.
Sanojen etsiminen ja katsekontaktin ylläpito edellyttävät erittäin todennäköisesti samoja kognitiivisia resursseja aivoissa.
Tuijotus saa näkemään harhoja
Vaikka tutkimus oli suppea ja asia vaatii lisäselvityksiä, kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, jolloin tutkimuksessa saadaan viitteitä katsekontaktin aivoja hämmentävästä vaikutuksesta.
Niinkin hiljattain kuin viime vuonna italialainen tutkija demonstroi sitä, miten 10 minuutin intensiivinen tuijottaminen sai koehenkilöt näkemään harhoja: kuvioita, sukulaisia ja omat kasvonsa.