Kännissä ja pilvessä yhtä aikaa: näin se vaikuttaa aivoihin

Kannabis ja alkoholi kuuluvat maailman käytetyimpiin päihteisiin. Mitä elimistössä tapahtuu, kun ne yhdistetään? Etsimme vastausta tieteen avulla.

Kannabis top

Ei ole mikään salaisuus, että sekä alkoholi että kannabis vaikuttavat aivoihin ja käyttäytymiseen.

Tieteen mukaan näiden aineiden yhdistäminen voi johtaa yllättäviin vaikutuksiin.

1. Voimakkaampi pilvi

Videolla AsapSCIENCE selittää, mitä aivoissa tapahtuu, kun kannabis ja alkoholi vaikuttavat niihin yhtä aikaa.

Yksi vaikutus on se, että alkoholi voimistaa pilveä.

Vuonna 2001 julkaistu tutkimus osoittaa, että vain kaksi annosta alkoholia kaksinkertaisti THC:n eli tetrahydrokannabinolin määrän veressä kannabista nauttineilla koehenkilöillä.

Tutkijoiden mukaan ilmiötä selittää se, että alkoholi saa verisuonia ympäröivän sileän lihaskudoksen rentoutumaan, mikä kasvattaa verenvirtausta ja loppujen lopuksi myös hyvänolontunteen tuottavan THC:n saantia.

2. Suojaa maksaa

Toinen tutkimus viittaa siihen, että kannabis voi auttaa suojaamaan rasvamaksalta eli rasvan kertymiseltä maksasoluihin, joka johtuu runsaasta alkoholinkäytöstä.

Kannabis ehkäisee niin sanottua oksidatiivista stressiä, joka vahingoittaa maksasoluja ja johtaa krooniseen tulehdukseen.

3. Vaarantaa elimistösi

Toisaalta kannattaa myös pitää mielessä seikat, joiden vuoksi alkoholi ja kannabis ovat huono koktail. Niiden sekoittamisella on nimittäin useita vähemmän toivottuja sivuvaikutuksia.

Kannabiksen tiedetään ehkäisevän pahoinvointia. Alkoholimyrkytyksen uhatessa kannabis voi olla vaarallista, sillä se estää pääsemästä eroon mahalaukussa olevasta alkoholista oksentamalla.

Lue myös Maailman vaarallisimmat päihteet