Shutterstock

Kala suojaa aivoja kutistumiselta

Uusi tutkimus osoittaa, että kalan syönti sekä ylläpitää että uudistaa aivojen valkoista ainetta, joka yleensä kutistuu iän myötä.

Aivoihin kertyy haitallisia aineita, kun oleskelemme saasteista kärsivissä kaupungeissa. Mutta nyt yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkijat ovat keksineet tähän hoitokeinon: lisää meren eläviä lautaselle.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että ilmassa olevat haitalliset aineet, kuten lyijy ja orgaaniset liuottimet, voivat kutistaa aivoja ja vahingoittaa kognitiivisia kykyjä.

Uuden tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voiko runsaasti kalaa sisältävä ruokavalio suojata aivoja näiltä haitoilta.

Ilman kalaa aivot kutistuvat

Tutkijat selvittivät 1 315 keskimäärin 70-vuotiaan naisen ruokailutottumuksia.

Naisilta otettiin myös verinäytteet kalasta ja äyriäisistä saatavien omega-3-rasvahappojen määrän selvittämiseksi. Lopuksi naisten aivot kuvattiin.

Kalan ja äyriäisten sisältämät omega-3-rasvahapot estävät aivojen valkoisen aineen kutistumista. Valkoinen aine, eli kuvassa näkyvät valkoiset alueet, koostuu aivosolujen viejähaarakekimpuista, jotka yhdistävät aivokuoren eri osia (vaaleanpunainen).

© Evan Otto/Science Photo Library

Tutkimustulokset osoittivat selvän yhteyden naisten kalan ja äyriäisten syönnin, veren omega-3-pitoisuuden ja aivojen tilavuuden välillä.

Ero oli 7 kuutiosenttimetriä

Erot olivat suurimpia valkoisessa aineessa, joka koostuu aivokuoren eri osien välisestä hermokudoksesta.

Naisilla, joiden elimistön omega-3-rasvahappojen pitoisuus oli suurin, oli myös merkittävästi suuremmat aivot kuin ryhmällä, jolla omega-3-pitoisuus oli kaikkein alhaisin. Kahden ryhmän välinen ero aivojen tilavuudessa oli keskimäärin seitsemän kuutiosenttimetriä.

Tutkijat arvelevat, että runsaasti kalaa sisältävä ruokavalio sekä suojaa että uudistaa aivojen valkoista ainetta.

Lue myös: Louhikala on Pohjois-Euroopan myrkyllisin kala