Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kala suojaa aivoja kutistumiselta

Uusi tutkimus osoittaa, että kalan syönti sekä ylläpitää että uudistaa aivojen valkoista ainetta, joka yleensä kutistuu iän myötä.

Shutterstock

Aivoihin kertyy haitallisia aineita, kun oleskelemme saasteista kärsivissä kaupungeissa. Mutta nyt yhdysvaltalaisen Columbian yliopiston tutkijat ovat keksineet tähän hoitokeinon: lisää meren eläviä lautaselle.

Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että ilmassa olevat haitalliset aineet, kuten lyijy ja orgaaniset liuottimet, voivat kutistaa aivoja ja vahingoittaa kognitiivisia kykyjä.

Uuden tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, voiko runsaasti kalaa sisältävä ruokavalio suojata aivoja näiltä haitoilta.

Ilman kalaa aivot kutistuvat

Tutkijat selvittivät 1 315 keskimäärin 70-vuotiaan naisen ruokailutottumuksia.

Naisilta otettiin myös verinäytteet kalasta ja äyriäisistä saatavien omega-3-rasvahappojen määrän selvittämiseksi. Lopuksi naisten aivot kuvattiin.

Kalan ja äyriäisten sisältämät omega-3-rasvahapot estävät aivojen valkoisen aineen kutistumista. Valkoinen aine, eli kuvassa näkyvät valkoiset alueet, koostuu aivosolujen viejähaarakekimpuista, jotka yhdistävät aivokuoren eri osia (vaaleanpunainen).

© Evan Otto/Science Photo Library

Tutkimustulokset osoittivat selvän yhteyden naisten kalan ja äyriäisten syönnin, veren omega-3-pitoisuuden ja aivojen tilavuuden välillä.

Ero oli 7 kuutiosenttimetriä

Erot olivat suurimpia valkoisessa aineessa, joka koostuu aivokuoren eri osien välisestä hermokudoksesta.

Naisilla, joiden elimistön omega-3-rasvahappojen pitoisuus oli suurin, oli myös merkittävästi suuremmat aivot kuin ryhmällä, jolla omega-3-pitoisuus oli kaikkein alhaisin. Kahden ryhmän välinen ero aivojen tilavuudessa oli keskimäärin seitsemän kuutiosenttimetriä.

Tutkijat arvelevat, että runsaasti kalaa sisältävä ruokavalio sekä suojaa että uudistaa aivojen valkoista ainetta.

Lue myös:

Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia
Aivot

TUNNE KEHOSI: Aivosi kutistuvat nukkuessasi

16 minuuttia
Älykkyys

Näin sekasotku tekee hyvää aivoillesi

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota