Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaikkien aivoissa on yhtä hyvät yhteydet

Nisäkkäiden aivot eroavat toisistaan, mutta niiden hermosoluverkostot toimivat yhtä tehokkaasti.

Shutterstock

Ensimmäistä kertaa on tutkittu, kuinka tehokkaita aivosolujen väliset yhteydet ovat erilaisilla nisäkkäillä. Israelissa Tel Avivin yliopiston tutkijat kartoittivat aivojen hermoyhteydet 130 lajilla. Joukkoon mahtui niin rottia ja lepakoita kuin delfiinejä ja ihmisiäkin.

Tutkijat selvittivät yhteyksien tehokkuutta mittaamalla, kunka helposti impulssi siirtyi yhdestä satunnaisesta hermosolusta toiseen eli kuinka monta hermoliitosta eli synapsia impulssin oli ylitettävä.

Hermoliitosten määrä kahden satunnaisen aivosolun välillä voi kertoa aivojen tehokkuudesta.

© Shutterstock

Tutkijat olettivat, että ihmisen aivoissa verkosto olisi tehokkain, mutta yllättäen selvisi, että kaikien aivojen verkostot olivat yhtä tehokkaita.

Havainto on universaali laki

Toisaalta tutkimuksessa havaittiin merkittäviä paikallisia eroja. Joillakin lajeilla kummassakin aivopuoliskossa saattoi olla hyvin tehokas hermoverkosto, mutta aivopuoliskojen keskinäinen viestintä oli tehotonta. Toisilla lajeilla tilanne oli päinvastainen.

Samantyyppisiä havaintoja tehtiin, kun verrattiin saman lajin eri yksilöitä keskenään.

Nisäkkäillä aivojen muoto ja koko vaihtelevat suuresti, mutta aivosoluverkoston tehokkuus on silti lähes yhtäläinen esimerkiksi delfiinillä (vasemmalla), ihmisellä (oikealla) ja rotalla (alinna).

Jos henkilöllä esimerkiksi on erittäin tehokas verkosto yhdellä aivojen alueella, toisen alueen tehokkuus on alhaisempi.

Tutkijat nimittävät havaintoaan ”universaaliksi laiksi”, joka voi muun muassa selittää sitä, että synnynnäisesti vaikkapa urheilussa tai musiikissa lahjakkaat henkilöt ovat usein heikompia muilla alueilla.

Lue myös:

Aivot

Painajaiset – 13 asiaa, joita et tiennyt painajaisista

6 minuuttia
Älykkyys

3 älykkäiden ihmisten harmia

3 minuuttia
Muisti

Treenaa aivojasi: Muisti

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota