Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Aivot

Ihmisen aivosolujen ja tietokoneen suorittimen tehovertailu

Voiko ihmisen aivojen tehoa ja nopeutta mitata samalla tavalla kuin tietokoneen eli hertseinä ja tavuina?

Ihmisen aivot toimivat aivan eri tavalla kuin tietokone, ja siksi niiden tehoa ja nopeutta on vaikeaa verrata. Joissakin vertailuissa on rinnastettu aivojen hermosolut mikrosuorittimeen, jonka kellotaajuus eli nopeus on 200 hertsiä. Tämä tarkoittaa sitä, että hermosolusta lähtee viesti toiseen hermosoluun 200 kertaa sekunnissa. Hermosolut ovat siis huomattavasti hitaampia kuin tavallisen kotitietokoneen suoritin, jonka kellotaajuus on 1 gigahertsi eli miljardi hertsiä. Tosin tietokoneissa on yleensä vain 1–2 suoritinta, kun taas aivoissa on noin 100 miljardia hermosolua. Tästä voidaan päätellä, että aivosolujen yhteenlaskettu kellotaajuus on 20 000 gigahertsiä. Sitä paitsi aivosolut muodostavat monisyisen verkoston, jossa jokainen hermosolu on yhteydessä ainakin tuhanteen muuhun hermosoluun. Tästä on laskettu, että ihmisaivojen kellotaajuus on noin 20 miljoonaa gigahertsiä. Sitä, miten aivot tallentavat tietoa, ei tarkkaan tiedetä. Jos oletetaan, että tieto tallentuu, kun hermosolujen välisen yhteyden tila muuttuu ja hermosolut voivat olla kahdessa tilassa eli kytkettynä ja ei-kytkettynä, on pääteltävissä, että aivojen muistikapasiteetti olisi 12 000 gigatavua. Siten ihmisaivot olisivat tietokoneita nopeammat. Myös muistikapasiteetillaan ne peittoaisivat tietokoneet ainakin toistaiseksi.

Lue myös:

Aivot

Kala suojaa aivoja kutistumiselta

2 minuuttia
Älykkyys

Älyn tutkijoilta loppuu järki

26 minuuttia
hjernescan
Älykkyys

Paksut aivot ovat älykkäimmät

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota