Shutterstock

Herpes voi liittyä Alzheimerin tautiin

Huuliherpestä aiheuttavan HSV-1-viruksen on havaittu laukaisevan Alzheimerin taudin oireita.

Useampi kuin kaksi kolmesta ihmisestä on herpesviruksen kantaja. Virus näyttää joissakin tapauksissa laukaisevan Alzheimerin taudin, joka on yleisimpiä muistisairauksia. Havainnon tekivät yhdysvaltalaisen Tufts-yliopiston tutkijat.

Herpesviruksen aiheuttamaa tulehdusta sanotaan myös yskänrokoksi. Se voi tulla huuliin, sieraimiin tai muualle kasvoihin. Laboratoriokokeissa sen havaittiin tuottavan kasvatettuihin aivosoluihin beeta-amyloidi-proteiinimuodostelmia, jotka vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja. Ne ovat Alzheimerin taudin tärkein tuntomerkki.

HSV-1-virus voi aiheuttaa beeta-amyloidikasaumia (vihreä), jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille.

© Shutterstock

Herpesviruksen ja Alzheimerin taudin yhteys löydettiin kokeissa, joissa virus tartutettiin laboratoriossa kasvatettuun aivokudokseen.

Kolmessa päivässä aivokudokseen syntyi isoja beeta-amyloidikasaumia. Samalla aivosolut alkoivat kuolla. Sama kehityskulku on havaittu Alzheimer-potilailla.

Herpeslääke suojaa aivoja

Tutkijat testasivat myös aivokudoksen suojaamista valasikloviirillä, joka on tavallinen herpeslääke. Tulokset olivat hyviä. Vastedes lääkettä ehkä voidaan käyttää niiden Alzheimer-potilaiden hoitoon, jotka ovat myös herpesviruksen kantajia.

Jos HSV-1-virus pääsee elimistöön, se jää sinne pysyvästi. Läheskään kaikilla virus ei kuitenkaan pääse veri-aivoesteen läpi aivokudokseen.