Herpes voi liittyä Alzheimerin tautiin

Huuliherpestä aiheuttavan HSV-1-viruksen on havaittu laukaisevan Alzheimerin taudin oireita.

Huuliherpestä aiheuttavan HSV-1-viruksen on havaittu laukaisevan Alzheimerin taudin oireita.

Shutterstock

Useampi kuin kaksi kolmesta ihmisestä on herpesviruksen kantaja. Virus näyttää joissakin tapauksissa laukaisevan Alzheimerin taudin, joka on yleisimpiä muistisairauksia. Havainnon tekivät yhdysvaltalaisen Tufts-yliopiston tutkijat.

Herpesviruksen aiheuttamaa tulehdusta sanotaan myös yskänrokoksi. Se voi tulla huuliin, sieraimiin tai muualle kasvoihin. Laboratoriokokeissa sen havaittiin tuottavan kasvatettuihin aivosoluihin beeta-amyloidi-proteiinimuodostelmia, jotka vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja. Ne ovat Alzheimerin taudin tärkein tuntomerkki.

HSV-1-virus voi aiheuttaa beeta-amyloidikasaumia (vihreä), jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille.

© Shutterstock

Herpesviruksen ja Alzheimerin taudin yhteys löydettiin kokeissa, joissa virus tartutettiin laboratoriossa kasvatettuun aivokudokseen.

Kolmessa päivässä aivokudokseen syntyi isoja beeta-amyloidikasaumia. Samalla aivosolut alkoivat kuolla. Sama kehityskulku on havaittu Alzheimer-potilailla.

Herpeslääke suojaa aivoja

Tutkijat testasivat myös aivokudoksen suojaamista valasikloviirillä, joka on tavallinen herpeslääke. Tulokset olivat hyviä. Vastedes lääkettä ehkä voidaan käyttää niiden Alzheimer-potilaiden hoitoon, jotka ovat myös herpesviruksen kantajia.

Jos HSV-1-virus pääsee elimistöön, se jää sinne pysyvästi. Läheskään kaikilla virus ei kuitenkaan pääse veri-aivoesteen läpi aivokudokseen.