Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Herpes voi liittyä Alzheimerin tautiin

Huuliherpestä aiheuttavan HSV-1-viruksen on havaittu laukaisevan Alzheimerin taudin oireita.

Shutterstock

Useampi kuin kaksi kolmesta ihmisestä on herpesviruksen kantaja. Virus näyttää joissakin tapauksissa laukaisevan Alzheimerin taudin, joka on yleisimpiä muistisairauksia. Havainnon tekivät yhdysvaltalaisen Tufts-yliopiston tutkijat.

Herpesviruksen aiheuttamaa tulehdusta sanotaan myös yskänrokoksi. Se voi tulla huuliin, sieraimiin tai muualle kasvoihin. Laboratoriokokeissa sen havaittiin tuottavan kasvatettuihin aivosoluihin beeta-amyloidi-proteiinimuodostelmia, jotka vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja. Ne ovat Alzheimerin taudin tärkein tuntomerkki.

HSV-1-virus voi aiheuttaa beeta-amyloidikasaumia (vihreä), jotka ovat tyypillisiä Alzheimerin taudille.

© Shutterstock

Herpesviruksen ja Alzheimerin taudin yhteys löydettiin kokeissa, joissa virus tartutettiin laboratoriossa kasvatettuun aivokudokseen.

Kolmessa päivässä aivokudokseen syntyi isoja beeta-amyloidikasaumia. Samalla aivosolut alkoivat kuolla. Sama kehityskulku on havaittu Alzheimer-potilailla.

Herpeslääke suojaa aivoja

Tutkijat testasivat myös aivokudoksen suojaamista valasikloviirillä, joka on tavallinen herpeslääke. Tulokset olivat hyviä. Vastedes lääkettä ehkä voidaan käyttää niiden Alzheimer-potilaiden hoitoon, jotka ovat myös herpesviruksen kantajia.

Jos HSV-1-virus pääsee elimistöön, se jää sinne pysyvästi. Läheskään kaikilla virus ei kuitenkaan pääse veri-aivoesteen läpi aivokudokseen.

Lue myös:

Älykkyys

3 älykkäiden ihmisten harmia

3 minuuttia
Alzheimer
Aivot

Vastamyrkky torjuu Alzheimerin tautia

9 minuuttia
Lääketieteellinen tekniikka

Nenäsuihkeella Alzheimeria vastaan

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota