ImageSelect/Frank Willett

Halvaantunut kirjoittaa ajatuksen voimalla

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat onnistuneet lukemaan halvaantuneen henkilön kirjoitusta tulkitsemalla suoraan hänen ajatuksiaan. Erikoistekniikan toivotaan auttavan halvaantuneita viestimään muiden kanssa helposti ja nopeasti.

Neliraajahalvaantuneiden viestintää helpottaa huomattavasti niin sanottu BCI-tekniikka eli aivo-tietokoneliittymä.

Siinä elektrodit lukevat aivojen sähköimpulsseja ja tietokone tulkitsee ne toimintakäskyiksi.

Tekniikan avulla halvaantunut kykenee pelkästään ajatuksen voimalla siirtämään kohdistinta näytöllä ja valitsemaan kirjaimia.

Menetelmällä halvaantuneet ovat pystyneet kirjoittamaan jopa 39 kirjainta minuutissa, mutta sitä on tarkoitus kehittää vielä eteenpäin.

Aivo-tietokoneliittymä mahdollistaa kirjoittamisen näytölle ajatusohjauksella. Kirjoitus nopeutuu, kun se perustuu kuviteltuun kynällä kirjoittamiseen.

© ImageSelect/Frank Willett

Kuvittele lyijykynä

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat ovat testanneet selkäydinvamman vuoksi kaulasta alaspäin halvaantuneen koehenkilön avulla uutta sovellusta.

Siihen kuuluvat mikroelektrodit, jotka istutetaan aivoihin käsien ja sormien liikkeitä säätelevän etukeskipoimun alueelle.

Koehenkilön piti testitilanteessa kuvitella kirjoittavansa kirjaimia kynällä.

Sitten tietokoneen itseoppivaa tekoälyä treenattiin tunnistamaan aivotoiminnan malleja ja ohjaamaan liikkeitä, jotka halvaantunut suoritti mielessään.

BCI, brain-computer interface, on aivo-tietokone­liittymä. Tietokone kääntää aivojen sähköimpulssit toimintaohjeiksi.

Tällä tavalla koehenkilö pystyi kirjoittamaan kirjainten poimimisen sijasta käsin näytölle.

Tietokone tulkitsi kirjoituksen 95-prosenttisesti oikein, ja tekniikalla oli mahdollista saavuttaa 66 kirjaimen minuuttivauhti.

Tutkijoiden mukaan kirjoitusnopeus riippuu harjaantuneisuudesta, joten säännöllinen kirjoittaminen voi sujuvoittaa sitä.