hjernetest resultat lille

Et ole aivojesi ystävä!

Sinun täytyy hieman miettiä, millä tavalla kohtelet aivojasi.

maanantai 15. joulukuuta 2014 teksti Gorm Palmgren

Et kohtele aivojasi kovinkaan hyvin. Olet jo ehkä itsekin huomannut, että et aina muista kaikkia asioita tai löydä heti oikeita vastauksia.

Terveet aivot terveessä ruumiissa

Aivot ovat osa sinua, joten se, mikä tekee hyvää muulle elimistöllesi, on hyväksi myös aivoillesi.

Jos et syö hyvin, nukut liian vähän ja unohdat liikkumisen, et voi näyttää yhtä elinvoimaiselta kuin Brad Pitt tai Scarlett Johansson. Sama pätee aivoihin: jos et elä terveellisesti, et todennäköisesti koskaan pysty ajattelemaan yhtä terävästi kuin Albert Einstein tai Niels Bohr aikoinaan.

Alkoholi ja aivot eivät sovi yhteen

Muista myös, että jotkin asiat ovat suorastaan vahingollisia aivoille. Jos juot paljon alkoholia, sitä kulkeutuu verenkierron mukana myös aivoihin. Aivoissa alkoholi toimii liuottimen tavoin. Se siis kirjaimellisesti sulattaa rasvapitoisia hermosoluja. Aivojen ja muun elimistön terveyden kannalta on edullisempaa nauttia vain kohtuullisesti alkoholia. Vahingollisinta on voimakas humalatila, jossa viikon alkoholiannos nautitaan kerralla.

Aivot eivät tykkää tupakoinnista

Tupakointi vahingoittaa aivoja. Se voi iän myötä nopeuttaa muuten normaalien henkisten kykyjen heikentymistä jopa 38 prosentilla.

Ja muista pyöräilykypärä, kun pyöräilet, ja laskettelukypärä, kun kiidät alas rinnettä. Kypärät pienentävät vakavien aivovammojen riskiä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: