Aprillia, aprillia: Läpimurtotutkimus: Vaaleahiuksisilla on huono huumorintaju

Jos vitsisi eivät tunnu purevan, syy ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole sinussa. Ei ainakaan, jos satut olemaan vaaleahiuksinen.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018 teksti Christian Juul ja Babak Arvanaghi

Käykö sinulle usein niin, että kerrot mielestäsi hauskan tarinan, mutta kukaan ei naura?  Ja kun sitten ystäväsi kertoo saman vitsin, nauru tarttuu kaikkiin läsnäoleviin. 

Älä kuitenkaan masennu. Uusi tutkimus antaa nimittäin viitteitä siitä, että hautajaistunnelma ei johdu sinusta, vaan perimästäsi.  

Saksassa Baden-Badenissa toimivan Prankstadtin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, mitkä piirteet vaikuttavat eniten ihmisten huumorintajuun.  

Vaaleahiuksiset eivät osaa olla hauskoja

Tutkimuksessa keskityttiin siihen, miten sukupuoli, hiusten väri ja henkilön pituus vaikuttavat huumorintajuun. Kaikkiaan mukana oli 707 koehenkilöä, joiden piti kirjoittaa hauskoja tarinoita heille näytetyistä kuvasarjoista eli meemeistä. 

Koehenkilöiden meemit teksteineen näytettiin 20 093:lle satunnaisesti valitulle henkilölle, jotka arvioivat niiden hauskuuden asteikolla 1–5. 

Arvioiden tuomio oli selvä: mitä vaalemmat hiukset koehenkilöllä oli, sitä huonompia olivat hänen meemitarinansa. Vaalehiuksisilla oli siis huono huumorintaju.

2 numeroa Tieteen Kuvalehti -lehteä + Vinyl Tech -Bluetooth-kuulokkeet – Säästä 61,00 €

Vaaleahiuksisen laatima meemi (vasemmalla) ja tummahiuksisen laatima meemi  (oikealla).

Perimä vaikuttaa huumoriin

Tumma hiusväri johtuu siitä, että juuritupessa on runsaasti 4PR1L-proteiinia. Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että sama proteiini vaikuttaa myös aivoihin. 

Tutkijat tarkkailivat vastasyntyneitä hiiriä ja havaitsivat, että 4PR1L-proteiinilla on keskeinen rooli talamuksen kehityksessä. Talamus on se aivojen osa, joka vaikuttaa ihmisen huumorintajuun.   

Tulosten perusteella todettiin, että tummahiuksisten runsaan 4PR1L-proteiinimäärän ansiosta ruskeaveriköillä on parempi huumorintaju kuin blondeilla. 

Testaa aivosi

Tieteen Kuvalehden sivustossa ei ole testiä, jolla määritettäisiin huumorintajua. Tieku.fi-sivustossa on kuitenkin netin paras ÄO-testi, jonka voit tehdä tästä.

Uuden tutkimuksen valossa sinun tarvitsee vain kurkata peiliin, niin näet oitis, oletko muiden mielestä hauska vai et. 

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: