Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miesten ja naisten aivot eivät ole samankokoiset, ja se näkyy hollantilaisprofessorin mukaan älykkyydessä.

© Shutterstock / Ken Ikeda
Ihminen - ÄO-testi

Tutkija: Miehillä on isommat aivot ja korkeampi ÄO kuin naisilla

Miehillä on keskimäärin 14 % isommat aivot ja 3,75 pistettä korkeampi älykkyysosamäärä kuin naisilla. Naisilla puolestaan on parempi muisti.

Rotterdamin Erasmus-yliopiston tutkija Dimitri van der Linden ei selvästikään pelkää astua vaarallisille alueille.

Psykologian professori on 896 koehenkilöä käsittävien magneettikuvausten ja kognitiivisten testien perusteella tullut siihen johtopäätökseen, että 22–37-vuotiailla miehillä on keskimäärin 14 % suuremmat aivot kuin samanikäisillä naisilla.

Hänen tutkimuksestaan käy ilmi myös se, että miespuolisten koehenkilöiden älykkyysosamäärä oli keskimäärin 3,75 pistettä korkeampi kuin naisten.

”Havaitsimme, että miesten aivot ovat isommat kuin naisten, ja analyysimme perusteella juuri se on syynä naisten keskimäärin matalampaan älykkyyteen”, sanoo van der Linden Daily Mailille.

Naiset muistavat parhaiten

Van der Linden muistuttaa, että aiemmissa tutkimuksissa naisten aivojen on todettu käsittelevän informaatiota tehokkaammin kuin miesten, mutta tuota seikkaa ei hänen tutkimuksessaan käsitelty.

Hän havaitsi kokeissaan, että miehet saivat paremmat pisteet useimmilla älykkyyteen liittyvillä osa-alueilla, esimerkiksi avaruudellisessa ja visuaalisessa älykkyydessä, kun taas naiset suoriutuivat paremmin muistitesteissä.

Kiistanalaisia johtopäätöksiä

Tutkimusaihe on sangen kiistelty, eivätkä kaikki suinkaan ole valmiita nielemään purematta hollantilaisprofessorin havaintoja.

Muissa tutkimuksissa aivojen suuremman koon ja älykkyyden välillä ei ole havaittu yhteyttä, eivätkä empiirisetkään havainnot ole yksiselitteisiä.

Esimerkiksi hiljattain Edinburghin yliopistossa toteutetussa tutkimushankkeessa todettiin, että joihinkin älykkyyden lajeihin liittyvät aivoalueet ovatkin naisilla suuremmat kuin miehillä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota