Shutterstock
Mies, joka on hyvä tunnistamaan kasvoja

Testaa itsesi: Onko sinulla superkasvomuisti?

Noin kahdella prosentilla ihmisistä on ”superkasvomuisti” eli heillä on lähes yliluonnollinen kyky tunnistaa kasvoja. Oletko yksi heistä?

”Superkasvomuistin” omistavat ovat erittäin hyviä tunnistamaan kasvoja.

Tunnistatko usein ihmisiä, jotka olet nähnyt vain vilaukselta vuosia sitten?

Silloin saatat kuulua siihen kahteen prosenttiin väestöstä, jolla on eräänlainen superkasvomuisti.

Testaa itsesi TÄÄLLÄ

Testin ovat kehittäneet Uuden Etelä-Walesin yliopiston tutkijat, ja kolmen vuoden käytön jälkeen sitä pidetään yhtenä parhaimmista apuvälineistä, joilla voidaan ratkaista, onko ihminen hyvä tunnistamaan kasvoja vai ei.

Tähän mennessä testin on tehnyt 31 000 ihmistä, ja paras tulos kirjoitushetkellä on 97 prosenttia. Kukaan ei ole saanut testissä 100 prosenttia - ainakaan vielä.

Tutkijoiden mukaan useimmat testin tehneet saavat tulokseksi 50 - 60 prosenttia.

Mystinen hybridisolu muistaa tutut kasvot

Vuonna 2017 yhdysvaltalaisen Rockefellerin yliopiston tutkijat havaitsivat aivoissa aiemmin tuntemattoman solutyypin. Monen vuoden ajan neurobiologit olivat unelmoineet aivosolusta, joka tallentaisi muistoja, esimerkiksi tuttujen ihmisten kasvoja.

Teoriaa alettiin kutsua isoäitisoluksi, sillä siinä tapauksessa pitäisi olla olemassa solu, jonka yksi tarkoitus olisi muistaa isoäidin kasvot.

Aivoissa ohimolohkon etuosassa on kohta, joka on keskeisessä asemassa muistin toiminnassa sekä hajujen, äänien ja näköaistimusten työstämisessä. Siitä tutkijat löysivät hybridisolun, jonka toiminta liittyy sekä muistiin että aisteihin.

Tutkijat tarkkailivat alueen aivotoimintaa kahdella makakilla samaan aikaan, kun niille esiteltiin tuttujen ja tuntematttomien apinoiden kasvoja tietokoneelta.

Hybridisolut olivat kolme kertaa niin aktiivisia silloin, kun apinat näkivät tuttuja kasvoja, kuin silloin, kun kasvot olivat tuntemattomia. Tutkijat sanovat, että nämä hybridisolut ovat ”niin lähellä isoäitisoluja kuin tähän mennessä on kyetty löytämään”.

Tutkijat korostavat, että tässä on kuitenkin kyse aivojen "isoäitikeskuksesta", jossa lukuisat hybridisolut tekevät yhteistyötä, jotta tutut kasvot muistetaan. Kyseessä ei siis ole yksi yksittäinen solu, jonka vastuulle olisi annettu isoäidin kasvojen muistaminen.

Kasvomuisti on yksi muistityyppi

Yksi ensimmäisistä superkasvomuistia käsittelevistä tutkimuksista tehtiin Harvardin yliopistossa vuonna 2009, ja siinä todistettiin tieteellisesti ilmiön olemassaolo.

Koehenkilöt pitivät ongelmana sitä, että he usein tunnistivat ihmisiä, joilla ei puolestaan ollut hajuakaan heidän henkilöllisyydestään.

Tutkimuksessa todettiin myös, että erinomaisesti muistipelissä (esimerkiksi tavallisessa korttiparien etsimispelissä) pärjäävillä ei ollut superkasvomuistia. Toisin sanoen kyse on kahdesta erilaisesta muistityypistä.