Testaa aivojasi: Visuaalinen älykkyys

Aivosi pystyvät luomaan kolmiulotteisia kuvia, joita voit käännellä ja väännellä mielessäsi avaamatta silmiäsi tai nostamatta sormeasi. Tätä uskomatonta kykyä voit harjoittaa yksinkertaisesti leikkimällä.

Aivot

Harjoittelemalla viisastuu.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

Aivosi pystyvät näkemään tulevaisuuteen. Kun katsot vaikkapa polkupyörää, voit ennustaa, että polkimelle astuminen saa hammasrattaan liikuttamaan ketjua ja pyörän pyörimään.

Ja kun seisot kadulla kotikaupungissasi, tiedät ennalta, mitä rakennuksia näet, kun käännyt kadunkulmasta.

"Ennustamistaitosi" johtuu siitä, että yhdistät näköhavaintoja aiempiin kokemuksiisi ja luot sitten päässäsi uusia kuvia, jotka simuloivat polkimien ja ketjujen liikkeitä tai kokoavat kotikaupungistasi kolmiulotteisen mallin.

Tällaista kykyä kutsutaan visuaaliseksi älykkyydeksi. Voit testata omia taitojasi täällä:

Leikki harjoittaa aivoja

Vaikka visuaaliset kykysi eivät olisi aivan huippuhyviä, ei ole syytä huoleen. Harjoittelemalla voit terävöittää aivojesi toimintaa, eikä siihen tarvita kuin hauskaa leikkimistä.

Yhdysvaltalaistutkijat antoivat lasten rakennella tiettyjä kuvioita värillisistä puupalikoista ja testasivat lasten visuaalisia kykyjä ennen ja jälkeen näiden leikkien.

Palikkaleikkien jälkeen lapset menestyivät paremmin testeissä, ja selitys tähän näyttää olevan muun muassa pikkuaivojen lisääntynyt aktiivisuus.

Tutkijat hakkeroivat mielikuvitustasi

Kun luot mielessäsi kuvan palikasta, käytät enimmäkseen samoja aivosoluja kuin silloin, kun konkreettisesti olet nähnyt palikan edessäsi.

Tätä ovat japanilaistutkijat nyt hyödyntäneet yrittäessään lukea koehenkilöiden ajatuksia.

Koehenkilöiden aivoja kuvattiin heidän katsellessaan kuvia, ja sitten tutkijat laativat ohjelman, jonka oli tarkoitus luoda sama kuva uudelleen pelkästään koehenkilöiden aivotoimintaa seuraamalla.

Seuraavaksi koehenkilöitä pyydettiin ajattelemaan yksinkertaisia geometrisia kuvioita. Ohjelma luki mielen sisäisiä kuvia aivokuvausten avulla – ja osui oikeaan 83 prosentissa tapauksista.