Testaa aivojasi: Looginen älykkyys

Looginen älykkyytesi on yksinkertainen algoritmi. Tutkijat ovat jo onnistuneet raottamaan logiikan salaperäisyyden verhoa ja pystyvät kehittämään aivojasi entistäkin terävämmiksi.

© Anker Tiedemann & Shutterstock

N = 2i – 1. Looginen älykkyytesi voidaan kuvata näin yksinkertaisesti.

Kaava perustuu Theory of Connectivity -nimellä tunnettuun liitettävyysteoriaan, jonka on kehittänyt aivo­tutkija Joe Tsien Augustan yliopistosta Yhdysvalloista.

Yhdessä kollegoidensa kanssa Tsien on nyt esittänyt konkreettisia todisteita teoriansa oikeellisuudesta.

Voit testata omaa loogista päättelykykyäsi tässä:

Aivoissa on sisäinen hierarkia

Teorian mukaan aivojen noin 86 miljardia hermosolua ovat järjestyneet ryhmiksi, tietynlaisiksi yksiköiksi.

Yksittäinen yksikkö ottaa hoitaakseen tietyn tehtävän, esimerkiksi näköaistimuksen tunnistamisen tai kahden eri aistimuksen vertaamisen, ja se viestii usean muun soluyksikön kanssa.

Tsienin kaavan mukaan yksiköiden välillä vallitsee hierarkia.

Yksinkertainen kaava kuvaa logiikan

Jos vastaanotat kaksi aistimusta (kaavan i), kaksi yksikköä huolehtii kumpikin omasta aistimuksestaan, kun taas kolmas soluyksikkö liittää kaksi ensimmäistä yksikköä toisiinsa.

Kaikkiaan tehtävään osallistuu siis kolme eri solu­yksikköä (kaavan N).

Mitä paremmin hermosolujen yksiköt ovat yhteydessä toisiinsa, sitä terävämmät aivosi ovat. Ja voit helposti parantaa yhteyksiä, kun perehdyt Tieteen Kuvalehden Aivotreeni-artikkelisarjaan, jossa on paljon hauskoja tehtäviä ja kiinnostavaa tietoa aivoista. Tee myös ÄO-testi, johon pääset hieman alempaa tästä artikkelista.

Kokeet vahvistivat algoritmin

Uudessa kokeessa Tsien pystyi todistamaan, että neljälle aistimukselle altistetun hiiren aivoissa vallitsi juuri hänen kuvaamansa hierarkia.

Vastaavanlaisen, mutta laajemman, hierarkkisen järjestelmän ansiosta ihmiset todennäköisesti ovat saaneet niin paljon loogista ajattelukykyä, että olemme pystyneet kehittämään kaiken aina kivityökaluista suhteellisuusteoriaan.