Sekasotku päästää luovuuden valloilleen

Tutkimusten perusteella häpeään ei ole syytä, vaikka oma kirjoituspöytä olisikin täynnä kahvitahraisia muistilappuja niin, että tuskin edes muistat, minkä värinen pöytä niiden alla on. Sekasotku voi nimittäin lisätä luovuutta.

© Shutterstock

”Jos sekainen kirjoituspöytä on merkki sekaisesta mielestä, niin mitä ihmettä mahtaa tyhjä kirjoituspöytä tarkoittaa?”

Sitaatti on peräisin kuuluisalta mieheltä, jonka sukunimi oli Einstein. Tarinan mukaan Einsteinilla oli taipumus kasata kirjoituspöydälleen lukuisia papereita ja lappuja, joiden piti auttaa häntä ajattelutyössä.

Monet merkit viittaavat siihen, että Albert Einsteinin tokaisussa on vinha perä.

Tutkimuksessa nimittäin todettiin, että sotkuinen ympäristö voi jopa edesauttaa sisäisen ideapajan käynnistymistä ja parantaa siten luovuutta.

Luovuutta testattiin koetilanteessa

Tutkimuksen taustalla on muun muassa Kathleen Vohs Minnesotan yliopistosta.

Yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa Vohs teki monia kokeita. Niistä yhdessä koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin kehittämään uusia tapoja käyttää pöytätennispalloa.

Toinen ryhmä joutui työskentelemään sekaisessa tilassa, toinen taas siistissä huoneessa.

Sekasotku ruokkii luovia ratkaisuja

Kumpikin ryhmä keksi yhtä monta uutta käyttötarkoitusta, mutta sekaisessa huoneessa olleiden ideat olivat riippumattomien tuomareiden mielestä selvästi luovempia.

Kokeen johtaja Kathleen Vohs uskoo, että sekainen ympäristö edisti luovien ratkaisujen syntyä.

”Luovat ihmiset tuntevat, että sekainen ympäristö vapauttaa heidät rajoituksista, Se auttaa heitä unohtamaan perinteiset ajattelumallit ja luomaan uusia näkökulmia, kun taas siisti ympäristö tuottaa tuttuja ja turvallisia ratkaisuja”, Vohs toteaa.