Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Ihminen - Älykkyys

Sekasotku päästää luovuuden valloilleen

Tutkimusten perusteella häpeään ei ole syytä, vaikka oma kirjoituspöytä olisikin täynnä kahvitahraisia muistilappuja niin, että tuskin edes muistat, minkä värinen pöytä niiden alla on. Sekasotku voi nimittäin lisätä luovuutta.

”Jos sekainen kirjoituspöytä on merkki sekaisesta mielestä, niin mitä ihmettä mahtaa tyhjä kirjoituspöytä tarkoittaa?”

Sitaatti on peräisin kuuluisalta mieheltä, jonka sukunimi oli Einstein. Tarinan mukaan Einsteinilla oli taipumus kasata kirjoituspöydälleen lukuisia papereita ja lappuja, joiden piti auttaa häntä ajattelutyössä.

Monet merkit viittaavat siihen, että Albert Einsteinin tokaisussa on vinha perä.

Tutkimuksessa nimittäin todettiin, että sotkuinen ympäristö voi jopa edesauttaa sisäisen ideapajan käynnistymistä ja parantaa siten luovuutta.

Luovuutta testattiin koetilanteessa

Tutkimuksen taustalla on muun muassa Kathleen Vohs Minnesotan yliopistosta.

Yhdessä tutkijaryhmänsä kanssa Vohs teki monia kokeita. Niistä yhdessä koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin kehittämään uusia tapoja käyttää pöytätennispalloa.

Toinen ryhmä joutui työskentelemään sekaisessa tilassa, toinen taas siistissä huoneessa.

Sekasotku ruokkii luovia ratkaisuja

Kumpikin ryhmä keksi yhtä monta uutta käyttötarkoitusta, mutta sekaisessa huoneessa olleiden ideat olivat riippumattomien tuomareiden mielestä selvästi luovempia.

Kokeen johtaja Kathleen Vohs uskoo, että sekainen ympäristö edisti luovien ratkaisujen syntyä.

”Luovat ihmiset tuntevat, että sekainen ympäristö vapauttaa heidät rajoituksista, Se auttaa heitä unohtamaan perinteiset ajattelumallit ja luomaan uusia näkökulmia, kun taas siisti ympäristö tuottaa tuttuja ja turvallisia ratkaisuja”, Vohs toteaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota