Isoveli ON älykkäämpi kuin pikkusisko

Isoveli ei ole vain fyysisesti ylivoimainen verrattuna sisaruksiinsa, vaan hän on myös älykkäämpi. Tutkimuksen mukaan vanhemmat sisarukset ovat nimittäin nuorempia sisaruksiaan nokkelampia.

Älykäs esikoinen

Täydellisyyttä tavoitteleva esikoinen, laiminlyöty keskimmäinen ja huomiota vaativa kuopus. Näillä usein toistelluilla käsityksillä sisarusten rooleista ei todellisuudessa ole juuri mitään todellisuuspohjaa.

Yksi uskomus sisaruksista on kuitenkin osoittautunut pitävän paikkansa: vanhemmat sisarukset ovat älykkäämpiä kuin heidän pikkusisarensa ja -veljensä.

Mitä vanhempi, sitä älykkäämpi

Tutkimuksessa, johon osallistui 20?000 ihmistä, tultiin siihen tulokseen, että älykkyys laskee sisarusparvessa esikoisesta kuopukseen. Ensimmäisenä syntyneet ovat siis älykkäimpiä.

Brittiläisessä tutkimuksessa, jossa tutkittiin 90?000 ihmistä, selvisi puolestaan, että esikoisilla on myös suurin riski olla likinäköinen. Tämä johtuu muun muassa siitä, että heillä on keskimäärin pidempi koulutus kuin heidän nuoremmilla sisaruksillaan. Jatkuva lukeminen vaikuttaa näköön.

Isoveljen ÄO on 1,5 yksikköä korkeampi

Pitkä koulutus ei johdu suoraan suuremmasta älykkyydestä. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että älykkyysero vanhempien ja nuorempien sisarusten välillä on erittäin pieni: esikoisen älykkyysosamäärä on vain 1,5 yksikköä korkeampi kuin seuraavana syntyneen, jonka ÄO on taas 1,5 yksikköä korkeampi kuin kolmannen sisaruksen.

Hyvät suhteet sisaruksiin ovat tärkeät

Älykkyydellä ei ole suurta merkitystä sille, millaiseksi elämä muotoutuu tai millaisen koulutuksen yksilö hankkii. Paremmin ihmisen elämäntaitoja ennakoi se, millaiset suhteet hänellä on sisaruksiinsa.

Tutkimus osoitti nimittäin myös sen, että mitä paremmat suhteet sisaruksiinsa ihmisellä on, sitä paremmin hän selviää elämässä.