Hormoni tekee naisista hyviä multitaskaajia

Naiset ovat miehiä parempia käyttämään samaa aivopuoliskoa useampaan asiaan samanaikaisesti, osoittaa tuore tutkimus. Kyky kuitenkin häviää vaihdevuosien jälkeen.

Sukupuolihormoni estrogeeni antaa ehkä naisille kyvyn pitää monta palloa ilmassa samanaikaisesti.
© Shutterstock

Totta se on. Naiset ovat todellakin miehiä parempia hoitamaan monta asiaa samanaikaisesti.

Näin todetaan Sveitsissä tehdyssä uudessa tutkimuksessa, jossa annetaan myös yksi mahdollinen selitys naisten superkykyyn.

Tutkijoiden mukaan syy löytyy naisten sukupuolihormoni estrogeenistä, joka ilmeisesti helpottaa saman aivopuoliskon käyttämistä samanaikaisesti moneen asiaan.

Avain on estrogeeni

Kyky pitää monta palloa ilmassa samaan aikaan ilmenee nimittäin erityisesti naisilla, jotka eivät vielä ole ohittaneet vaihdevuosia ja joiden elimistössä siis on yhä paljon estrogeenia.

Yksi tutkimuksessa mukana olleista tutkijoista, Tim Killeen, selitää asiaa Telegraph-lehdelle näin:

”Naisia monen asian samanaikainen suorittaminen ei tunnu häiritsevän niin paljon kuin miehiä. Kyky näyttää kuitenkin katoavan, kun naiset täyttävät 60.”

Nainen puhuu sujuvasti kävellessään

Tutkimuksen johtopäätös perustuu muun muassa testiin, jossa eri-ikäisiä miehiä ja naisia pyydettiin kävelemään juoksumatolla ja suorittamaan samaan aikaan verbaalisia tehtäviä.

Näin tutkijat saivat ajettua testihenkilöiden vasemman aivopuoliskon stressitilaan, joka johtui siitä, että se joutui suorittamaan monta tehtävää samaan aikaan.

Testissä alle 60-vuotiaat naiset kykenivät muita paremmin pitämään normaalin kävelyrytmin puhuessaan. Heissä ei näkynyt merkkejä siitä, että he olisivat häiriintyneet tehtävien samanaikaisuudesta.