Photo by Rainier Ridao on Unsplash
Maiskuttava tyttö

Jos VIHAAT maiskutusta, olet älykäs

On hyvä merkki, jos ylimääräiset äänet häiritsevät keskittymistäsi ja alat kiehua, kun lapset ruokapöydässä mässyttävät ja maiskuttavat. Puutteellinen kykysi suodattaa häiriöääniä kertoo, että olet luova ja sinulla on korkea älykkyys.

"Tarvitsen yksinäisyyttä, kun työskentelen. En sellaista kuin yksinasuvalla on – se ei riitä alkuunkaan – vaan sellaista kuin vainajalla", totesi kirjailija Franz Kafka aikoinaan.

Jos tunnet samoin, sinulle on hyviä uutisia: tieteellisten todisteiden mukaan olet luova ja useimpia muita älykkäämpi.

Ja olet todella korkeatasoisessa seurassa: luovat nerot, kuten Charles Darwin, Marcel Proust ja Anton Tšehov olivat tunnetusti kaikki erittäin herkkiä hälylle ja metelille.

Luova älykkyys tarkastelussa

Northwestern-yliopiston tutkijaryhmä osoitti yhteyden tutkimuksessa, joka julkaistiin Neuropsychologia-aikakauslehdessä.

Tutkimuksessa osoitettiin suora yhteys aistiärsykkeiden liian herkän aistimisen ja korkean älykkyyden ja luovuuden välillä.

Tutkimuksessa testattiin ensin 97 koehenkilön kykyä ratkaista luovuutta vaativia tehtäviä, ja sen jälkeen testi toistettiin niin, että sen aikana soitettiin lyhyitä teräviä piippauksia.

Herkät aistit paljastavat korkean älykkyyden

Henkilöt, jotka saivat suurimmat pisteet ensimmäisessä luovuutta vaativassa testissä, häiriintyivät herkimmin ylimääräisistä äänistä toisen testin aikana.

Tutkimusta johtanut Darya Zabelina selittää, että ihmiset, joilla on erittäin korkea luova älykkyys, imevät jatkuvasti vaikutteita kaikilla aisteillaan ja pystyvät luomaan tavallista paremman kokonaiskäsityksen yhdistelemällä eri aistimuksia.

Hälyäänet häiritsevät heitä paljon enemmän, koska he eivät pysty ”sulkemaan niitä pois", kuten ihmiset, joilla luova älykkyys on alhaisempi.