7 todistettavasti älykkyyttä kasvattavaa harrastusta

Ihmisen älykkyys ei ole syntymässä määrätty. Se, mihin aivojasi käytät, joko aktivoi tai passivoi aivotoimintaasi. Lue tästä, mitkä 7 harrastusta varmasti antavat lisäpotkua hoksottimillesi.

guitar close

Älykkyys ei ole muuttumaton, vaan sitä voi harjoittaa. Älykkyys ei siis ole jo syntymässä kiveen hakattu ominaisuus. Voit itse kehittää henkisiä kykyjäsi, ja älysi voi muuttua elämäsi aikana.

Harrastukset ovat avainasemassa silloin, kun haluat harjoittaa sitä neuroneista ja rasvoista koostuvaa klönttiä, joka sinulla on korviesi välissä.

Kokosimme tähän 7 harrastusta, joiden älyä kasvattava vaikutus on todistettu tutkimuksissa.

7. Soita jotain instrumenttia

Harvardin yliopiston lääketieteen osaston tutkimus osoittaa, että aktiivisesti musiikkia harrastavilla henkilöillä on normaalia kehittyneemmät aivot.

Toisessa, Kansasin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että niillä iäkkäillä ihmisillä, jotka olivat opetelleet soittamaan jotakin instrumenttia, henkinen terveydentila ja kognitiiviset kyvyt olivat parempia kuin vertailuryhmällä.

6. Harrasta urheilua

Paljon urheilevilla ihmisillä on muita ihmisiä selvästi parempi kyky tulkita ja analysoida muuttuvia tilanteita eli he ovat hyviä ennakoimaan, mihin suuntaan tilanteet kehittyvät.

Liikunta tehostaa myös avaruudellis-visuaalista sekä loogis-matemaattista älykkyyttä, mikä puolestaan parantaa ihmisten kykyä käsittää muotoja, värejä, abstrakteja käsitteitä ja monimutkaisia yhteyksiä.

5. Meditoi säännöllisesti

Meditation profil

Oppimisvaikeudet ja vaikeudet painaa mieleen uutta tietoa johtuvat usein siitä, että aivot ovat keskittyneet kaikkeen muuhun toimintaan silloin, kun pitäisi opiskella.

Stressi ja huolet voivat viedä niin paljon tilaa tietoisuudestasi, että keskityt kaikkeen muuhun paitsi siihen, mitä sinun pitäisi tehdä.

Meditaatio on oivallinen ratkaisu ongelmaan, sillä kun suljet kaikki asiaan kuulumattomat ajatukset pois mielestäsi ja keskityt oleelliseen, opit paremmin ja älysi terävoittyy.

4. Harjoita aivojasi leikeillä ja peleillä

Ristikot, sudokut, palapelit, lautapelit, rakennuspallikat. Aivoja sopivasti harjoittavia pelejä ja ajanvietteitä löytyy joka lähtöön – ota vain itseäsi niskasta kiinni ja haasta aivosi.

Laajassa yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, jonka suorittivat Rhodesin ja Tempen yliopistojen tutkijat, todettiin, että runsas pelien pelaaminen kasvatti lasten ja nuorten avaruudellis-visuaalista älykkyyttä.

3. Liiku paljon

Motion stretch sunset

Liikunta tehostaa verenkiertoa, mikä puolestaan kasvattaa aivojen toimintakykyä.

Ihmisillä ja hiirillä tehdyissä kokeissa on lisäksi osoitettu, että liikunta kasvattaa synapsien määrää aivoissa. Synapsit ovat aivosolujen liitoskohtia.

Lisäksi liikunta parantaa aivoille tärkeän unen laatua. Unen aikana ihminen painaa mieleensä opitut asiat, ja uni myös puhdistaa aivoja.

2. Lue paljon kirjoja

Mitä enemmän luet, sitä enemmän opit. Samalla treenaat myös aivojasi ymmärtämään, varastoimaan ja työstämään uusia asioita.

Sen lisäksi, että lukeminen parantaa kielitajua ja antaa uutta tietoa ympäröivästä maailmasta, tutkimuksissa on todettu, että lukeminen lisää yleisälykkyyttä.

Kanadassa tehdyssä kokoomatutkimuksessa osoitettiin jo 20 vuotta sitten, että lukeminen lisää sanavarastoa, yleistiedon määrää ja kielellisiä kykyjä – lukijan älykkyyden lähtötasosta huolimatta.

1. Opettele uusi kieli

Skilt sprog

Älykkyys kasvaa, kun opettelet vieraan kielen kielioppia ja uusia sanoja. Vieraan kielen opiskelu myös pienentää riskiä sairastua dementiaan myöhemmin elämässä.

Tällaiseen tulokseen tultiin Edinburghin yliopiston psykologian laitoksella tehdyssä pitkäaikaistutkimuksessa. Siinä testattiin 853 henkilöä ensimmäisen kerran vuonna 1947 ja toisen kerran vuonna 2008.

Tulokset osoittivat, että henkilöillä, jotka olivat opiskelleet useita vieraita kieliä, oli vain yhtä kieltä taitaviin verrattuna korkeampi yleisälykkyys ja selvästi kehittyneempi kielellinen älykkyys.