Aivotreeni: Treenaa lukuja

Pidätkö aivosi kunnossa? Henkinen voimaharjoittelu saa aivosolut luomaan uusia yhteyksiä samalla kun aivokuori kasvaa. Pidä älymuskelisi kunnossa Tieteen Kuvalehden aivotreenillä.

1. Pääasia: Luvut

Kuulutko niihin ihmisiin, joiden kasvot alkavat loistaa, jos laskutehtävässä jotakin pitää jakaa seitsemällä, vai ovatko laskutaidot kadonneet tyystin aivoistasi vuosien varrella?

Lukujen ymmärrys on laaja käsite, ja monissa tutkimuksissa viitataankin siihen, että ihmisillä olisi synnynnäinen taito erottaa eri lukumääriä. Lapsuuden aikana nämä matemaattiset kyvyt joko kehittyvät tai jäävät vähemmälle huomiolle.

Lukujen ymmärrystä voi kuitenkin harjoitella läpi elämän. Aivoja voidaan muokata niin, että aivoihin syntyy uudenlaisia yhteyksiä, kun ihminen oppii jotain uutta tai vahvistaa tiettyjä osaamisalueitaan.

2. Harjoittelu

Voit parantaa matemaattisia kykyjäsi ratkaisemalla sudokuja, ratkomalla arvoituksia tai laskemalla vaikeita laskutehtäviä päässäsi.

Voit myös tehdä tässä alla olevia tehtäviä. Ratkaisut löydät jutun lopusta.

1. Mikä luku kuuluu kysymysmerkin paikalle?

2. Mikä luku kuuluu kysymysmerkin paikalle?

3. Mikä on käännetyn kortin maa ja arvo?

4. Mikä luku kuuluu kysymysmerkin paikalle?

3. Treeniohjeet

Yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että laskutoimitusten tekeminen aktivoi tiettyjä aivosoluryhmiä.

Samaiset aivosolut heräävät, kun puhe siirtyy epätarkkoihin määriin, kuten ”hieman enemmän”, ”monet” tai ”kaikki” tai ”jokainen”.

Matemaattiset aivoyhteydet sijaitsevat aivojen Sulcus Interparietalis -alueella, aivojen kummallakin puolella päälakilohkossa.

Tutkijat arvelevat, että lukujen ymmärtäminen tapahtuu myös näillä alueilla.

Brittitutkijat ovat myös havainneet, että henkilöt, joilla yleensä ei ole ongelmia matemaattisissa tehtävissä, eivät osaakaan laskea kunnolla, jos Sulcus Interparietalis -alueen aivoyhteyksiä häiritään.

Ratkaisut

1. tehtävä: _0. Alimmainen viisinumeroinen luku on keskimmäisen ja ylimmän luvun erotus. _

2. tehtävä: 29. Vastakkaisten palleroiden summa on 37.

3. tehtävä: Pata 5. Joka vaakarivillä kolmas kortti on kahden ensimmäisen kortin arvon erotus. Pystyrivit määräävät kortin maan.

4. tehtävä: 5._ Joka kuviossa vinottain vastakkain olevien lukujen summa on sama. _