Aivotreeni: Treenaa loogista älykkyyttäsi

Pidätkö aivosi kunnossa? Henkinen voimaharjoittelu saa aivosolut luomaan uusia yhteyksiä ja kasvattaa aivokuorta. Pidä älymuskelisi kunnossa Tieteen Kuvalehden aivotreenillä.

© Shutterstock

1. Pääasia:

Ilahduttaako sinua se, kun keksit monimutkaisiin tehtäviin yksinkertaisia vastauksia. Voit hyvinkin olla loogisesti älykäs.

Loogisesti älykkäät ihmiset voivat esimerkiksi nähdä kuvioita ja havaita vaikeiden tilanteiden taustalla olevia johdonmukaisuuksia.

Kyky liittyy matemaattiseen älykkyyteen.

Jos ajattelet loogisesti, niin usein myös:

– osaat antaa oikean vastauksen, kun ihmiset kysyvät sinulta jotain

– olet hyvä puhumaan

– ajattelet järkevästi

– tarjoat asioihin tieteellisen näkökulman

– näet asiat mustavalkoisina

– etsit kaikesta säännönmukaisuutta

– teet listoja

– et osaa tehdä kompromisseja.

2. Harjoittelu

Tehtävä 1: Miltä näyttää sarjan seuraava kuvio?

© Anker Tiedemann

Tehtävä 2: Kun poika oli 8-vuotias, hänen isänsä oli 31-vuotias. Nyt isä on kaksi kertaa niin vanha kuin poika. Miten vanha poika on nyt?

© Anker Tiedemann

Tehtävä 3: Korttipelissä oli neljä osanottajaa – äiti, hänen isoveljensä ja hänen kaksi lastaan, tyttö ja poika. Kaksi pelaajista oli kaksosia. Tyttö hävisi. Voittaja oli eri sukupuolta kuin häviäjän kaksonen. Kuka voitti pelin?

Tehtävä 4: Tänään on perjantai 13. päivä. Mikä päivä on sen päivän jälkeen, joka on ennen sitä päivää, joka on ennen huomista päivää?

3. Treeniohjeet

© Shutterstock

Loogiikkatehtävät ratkaistaan aivojen etuosassa. Kognitiivisia toimintoja, jotka erottavat ihmisen eläimistä, ohjaa otsalohkon prefrontaalikorteksi.

Siellä aivosolut paiskivat töitä silloin, kun selvitämme abstraktia, loogista ja matemaattista ajattelua vaativia tehtäviä.

Tutkijat arvelevat, että aivojen etuosa kehittyy noin 25-vuotiaaksi, ehkä jopa 30-vuotiaaksi asti. Siitä on kuitenkin vielä epävarmuutta, minkä ikäisenä aivot ovat kehittyneet valmiiksi.

Joukko yhdysvaltalaistutkijoita esitti äskettäin, että miljardit aivosolut tekevät työtä, jotta voimme muodostaa loogisia johtopäätöksiä kaikesta keräämästämme tiedosta.

Tutkijajoukko kehitti myös kaavan, joka kuvaa sitä, miten aivosolut järjestäytyvät, kun aivot luovat yhteyksiä.

Ratkaisut:

Ratkaisu 1: Kaksois-F. Jokainen symboli on kirjain, jossa on mukana myös sen peilikuva.

Ratkaisu 2: 23-vuotias. Ikäero on aina 23 vuotta. Kun poika on 23-vuotias, isä on kaksi kertaa niin vanha eli 46-vuotias.

Ratkaisu 3: Äiti voitti. Häviäjän kaksonen on poika, joka on eri sukupuolta kuin äiti.

Ratkaisu 4: Tämä päivä_, perjantai 13. päivä. Aloita tehtävän lukeminen lauseen lopusta. _