Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aivot parhaassa terässä kolmikymppisillä

Šakinpelaajien suoritukset paljastavat, että aivot toimivat parhaiten noin 35-vuotiailla.

Shutterstock

Uuden tutkimuksen mukaan tiedonkäsittelyn kannalta vaativat tehtävät sujuvat parhaiten 35-vuotiailta.

Aivotutkimuksen sijasta selvitettiin tilastoanalyysin keinoin, kuinka hyvin šakinpelaajat ovat pärjänneet eri aikoina.

Šakinpelaajat tekevät parhaat siirtonsa ikävuosien 25 ja 40 välillä. Optimaalisten siirtojen prosenttiosuus on laskettu Stockfish 8 -šakkiohjelman arvioiden pohjalta.

© Shutterstock

Šakinpelaajilta vaaditaan monenlaisia kykyjä, joilla on paljon painoarvoa määritettäessä älykkyyttä.

Kyse on muun muassa keskittymiskyvystä, tilannetajusta ja monivaiheisen, kokemukseen perustuvan päättely- ja ratkaisuprosessin hallinnasta.

Lisäksi šakinpelaaja hyötyy nopeasta tiedonkäsittelystä ja hyvästä työmuistista.

Šakkiohjelma oli päätuomari

Ranskalaisen Institut Polytechnique de Paris -korkeakoulun tutkimuksessa analysoitiin 841:n vuosien 1890 ja 2014 välillä pelanneen pelaajan suoritustason kehitys.

Kaikkiaan 24 379 ottelussa tehtyjä siirtoja verrattiin niihin siirtoihin, joita Stockfish 8 piti optimaalisina kussakin tilanteessa.

Norjalainen Magnus Carlsen voitti maailmanmestaruuden jo 26-vuotiaana. Sittemmin hän on puolustanut menestyksekkäästi maailmanmestaruuttaan monta kertaa – vuonna 2018 haastajana oli Fabiano Caruana.

© Shutterstock

Tuloksista piirtyi esiin trendi: pelaajien suoritustaso nousee jyrkästi 25. elinvuoteen saakka ja jatkaa sen jälkeen nousuaan tasaisemmin 35 vuoden ikään asti. Vasta 40. ikävuoden kohdalla käyrä kääntyy laskuun.

Jos nykyinen maailmanmestari, norjalainen Magnus Carlsen, seuraa trendiä, hänen parhaat vuotensa ovat vielä edessä, sillä hän on vasta 30-vuotias.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota