4 asiaa, jotka yhdistävät älykkäitä ihmisiä

Karmiiko ajatuskin kuntosalille menemisestä? Onko sinulle joskus sanottu, että kiroilet kuin satamajätkä? Sinulla saattaa hyvinkin olla erityislaatuiset aivot. Keräsimme yhteen neljä älykkäitä ihmisiä yhdistävää asiaa.

Älykkyys top
© Photo by Tra Nguyen on Unsplash

1. He kiroilevat

© Shutterstock

Monipuolinen kirosana-arsenaali voi kertoa korkeasta älykkyydestä.

Syydätkö suustasi kirosanoja siihen malliin, että saisit jopa kapteeni Haddockin hämilleen?

Silloin sinulla saattaa olla erityislaatuiset aivot.

Yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa on nimittäin todettu, että rikas kirosanavalikoima kertoo korkeasta älykkyydestä, kielitajusta ja muutenkin hyvästä sanavarastosta.

Psykologit Kristin L. Jay Marist Collegesta ja Timothy B. Jay Massachusetts College of Liberal Artsista tutkivat kuuttakymmentä eri taustoista tullutta ihmistä ja päätyivät selkeään johtopäätökseen:

Ihmisillä, jotka käyttävät voimakkaita ilmauksia ja kirosanoja, on yleisesti ottaen laajempi ja monipuolisempi sanavarasto, joka kertoo myös korkeammasta älykkyydestä.

2. He sotkevat

© Shutterstock

Sotku saattaa antaa potkua sisäiselle ideamyllylle.

Onko työpöytäsi vanhojen papereiden ja likaisten kahvikuppien peitossa? Etkä meinaa päästä omaan asuntoosi, koska eteinen on täynnä mainospostia ja pizzalaatikoita?

Voit ehkä onnitella itseäsi.

Minnesotan yliopiston tutkimuksessa nimittäin havaittiin, että sotkuisasti elävät ihmiset voivat olla kekseliäämpiä ja luovempia kuin siistit ja järjestelmälliset.

Tutkimuksessa koehenkilöt pantiin suorittamaan erilaisia tehtäviä, ja niiden yhteydessä havaittiin sotkun parantavan heidän luovuuttaan.

Tutkimusta johtaneen Kathleen Vohsin mukaan epäjärjestelmällinen ympäristö vapauttaa ajatuksetkin laukkaamaan villimpiä ratoja.

”Luovat ihmiset kokevat olevansa vapaampia rajoitteista ollessaan sotkuisessa ympäristössä. Se auttaa heitä rikkomaan totuttuja ajattelutapoja ja löytämään uusia näkökulmia, kun taas järjestyksessä oleva ympäristö ruokkii turvallisia ratkaisuja”, hän sanoo.

3. He vihaavat maiskutusta

Erittäin luovat ihmiset häiriintyvät enemmän esimerkiksi maiskutuksesta.

Ärsyttääkö sinua, kun vieruskaveri iskee kiinni mehukkaaseen omenaan, tai etkö pysty keskittymään, jos kollega takoo näppäimistöä omassa työpisteessään ja ääni kantautuu korviisi asti?

Silloin saatat olla useimpia muita luovempi ja älykkäämpikin.

Näin ainakin päättelevät Northwestern Universityn tutkijat, jotka julkaisivat tutkimuksensa Neuropsychologia-lehdessä.

Henkilöt, jotka saivat suurimmat pisteet luovuutta vaativassa testissä, häiriintyivät herkimmin ylimääräisistä äänistä.

Tutkimusta johtanut Darya Zabelina selittää, että ihmiset, joilla on erittäin korkea luova älykkyys, imevät jatkuvasti vaikutteita kaikilla aisteillaan ja pystyvät luomaan tavallista paremman kokonaiskäsityksen yhdistelemällä eri aistimuksia. Vähemmän luovat ihmiset eivät siihen pysty.

4. He ovat laiskoja

© Shutterstock

Haukutaanko sinua sohvaperunaksi? Onnea!

Onko ahterisi liimautunut kotisohvaan ja saako ajatuskin kuntosalille menemisestä karvat pystyyn?

Se voi olla hyvä asia.

Florida Gulf Coast Universityn tutkimus nimittäin viittaa siihen, että laiskuus ja korkea älykkyys saattavat kulkea käsi kädessä.

Tutkimus on julkaistu Journal of Health Psychology -tiedejulkaisussa, ja sen mukaan taitavasti ajattelevat ja vaikeita pulmia ratkomaan pystyvät ihmiset ovat fyysisesti selvästi passiiivisempia kuin henkilöt, jotka eivät pohdi turhia.

Tutkijoiden mukaan ero saattaa johtua siitä, että älykkäät ihmiset sietävät paremmin tylsyyttä eivätkä siksi tarvitse fyysistä toimintaa sen karkottamiseen.