Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Älykkyys

Aivot ja ihminen

Älykkyys on laaja käsite

Perinteisesti älykkyydellä tarkoitetaan kykyä ymmärtää. Se on edelleenkin osa älykkyyden määritelmää, mutta älykkyyteen kuuluu myös paljon muita kykyjä. Ihmisen aivot omaksuvat uutta tietoa, ne osaavat käyttää sitä ja viestiä siitä. Miten aivot siihen kykenevät, on tutkijoille edelleen mysteeri. Tutustu artikkeleihin ja lue lisää älykkyydestä.

Yksi lamppu palaa, muut eivät
© Shutterstock

Seitsemän älykkyyden muotoa

Yleinen virhe älykkyydestä puhuttaessa on se, että älykkyyttä pidetään samana kuin ihmisen tietomäärää. Älykkyys on kuitenkin yksilön intuitiivinen kyky kerätä ja käyttää tietoa, tiedon määrä on eri asia. Älykkyyttä on monenlaista, joten ei voida sanoa, että ihminen on joko älykäs tai ei ole älykäs. Kullakin ihmisellä on taipumus olla älykäs yhdellä tai usealla älykkyyden alalla. 1980-luvulla Harvardin yliopiston tutkija Howard Gardner jakoi älykkyyden seitsemään eri lajiin:

  • Kielellinen/verbaalinen
  • Looginen/matemaattinen
  • Visuaalinen
  • Musikaalinen
  • Kehollinen
  • Sosiaalinen
  • Intrapersoonallinen

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota