Shutterstock
Bruce Willis

Vakava aivovaurio tuhoaa puhekyvyn

Näyttelijä Bruce Willis lopettaa uransa afasiadiagnoosin takia. Tutustu vakavaan häiriöön ja opi, miten tunnistat sen.

Useimmat ovat kokeneet, miten joskus joku sana ei vaan millään tule mieleen.

Kuvittele, että sama tapahtuisi useille sanoille aina, kun yrittäisit puhua.

Näin käy afasiassa. Afasia on aivoperäinen puhehäiriö, joka on yleisempi kuin Parkinsonin tauti tai MS-tauti. Siitä on kuitenkin kuullut vain 9 prosenttia ihmisistä.

Millaiset ovat afasian oireet? Entä pitäisikö sinun olla huolissasi, jos et milään muista jotain sanaa? Lue vastaukset tästä.

Bruce Willis ja vaimo Emma Heming

"Meille niin rakkaalla Brucella on terveysongelmia, ja hänellä on hiljattain diagnosoitu afasia, mikä heikentää hänen kognitiivisia kykyjään." Näin kirjoitti Bruce Willisin ex-vaimo Demi Moore Instagram-päivityksessään. Päivityksen ovat allekirjoittaneet myös Willisin nykyinen vaimo Emma Heming (kuvassa) ja pariskunnan kaksi lasta. Näyttelijän omaiset eivät ole kertoneet afasian syytä.

© Shutterstock

Yksikin sana saa aivot raksuttamaan

Aina, kun aiot sanoa jonkin sanan, aivoissasi käynnistyy erittäin mutkikas ketjureaktio, josta et ole lainkaan tietoinen:

Sinun on esimerkiksi muunnettava ajatukset sanoiksi, muistettava, miltä sana kuulostaa, ja luotava suunnitelma siitä, miten se lausutaan.

Lopuksi aivojen liikealueet antavat käskyt lukuisille suun ja nielun lihaksille, jotka tuottavat sanan.

Afasiasta kärsivillä ihmisillä ketjureaktion lenkit katkeilevat yhdestä tai useasta kohdasta. Häiriö voi johtaa puhekyvyn menettämisen lisäksi siihen, että sairastunut ei enää edes ymmärrä puhetta. Afasia-sana juontuu kreikan kielestä ja merkitsee ”ei-puhumista”.

Afasia ei kuitenkaan vaikuta millään lailla älykkyyteen, kuten joskus luullaan.

Afasia ilmenee eri tavoin

Afasia ei ilmene kellään aivan samalla tavalla. Tila syntyy useimmiten, kun kieleen liittyvillä aivojen alueilla syntyy aivoverenkiertohäiriö.

Häiriö voi syntyä esimerkiksi Brocan alueeksi kutsutulla pienellä aivoalueella, joka yleensä sijaitsee vasemman aivopuoliskon aivokuoressa ja jolla on ratkaiseva merkitys puhekyvylle.

Aivot

Niin sanottu Brocan alue on yksi niistä aivojen alueista, jotka käsittelevät sekä kieltä että musiikkia.

© Database Center for Life Science(DBCLS)

Henkilöt, joiden Brocan alue on vaurioitunut, eivät muista puhuessaan kaikkia sanoja, mutta he pystyvät silti muodostamaan lyhyitä järkeviä lauseita, kuten "Haluan ruokaa". He yleensä ymmärtävät toisten puhetta.

VIDEO: Brocan afasiasta kärsivä

Afasia voi johtua myös vaurioista niin sanotulla Wernicken alueella, joka sijaitsee aivojen taimmaisessa kolmanneksessa.

Henkilöt, joilla on Wernicken alueen vaurio, puhe on vuolasta, mutta siitä ei saa tolkkua, koska sanavalinnat ovat vääriä tai sanat ovat keksittyjä. Henkilöillä voi olla myös vaikeuksia ymmärtää muiden puhetta.

Vakavin afasian muoto, globaali afasia, johtuu vaurioista useilla aivoalueilla. Potilailla voi olla tällöin vakavia vaikeuksia sekä puheen ymmärtämisessä että tuottamisessa.

VIDEO: Wernicken afasiasta kärsivä

Puheterapia korjaa aivoja

Yleisin afasian syy on aivoverenkiertohäiriö, esimerkiksi aivoverenvuoto, mutta puhealueita voivat vaurioittaa myös kasvainten aiheuttama turvotus, onnettomuudet tai aivosairaudet, kuten dementia.

Dementiassa puhehäiriöt voivat pahentua ajan mittaan, mutta tilan pahenemista pyritään ehkäisemään kuntoutuksella.

Usein afasia johtuu kuitenkin yhdestä laukaisevasta tekijästä aivoissa.

Puhehäiriöt voivat olla ohimeneviä, ja osa potilasta toipuu niistä itsekseen.

Useimmat esimerkiksi aivoverenkiertohäiriön jälkeen afasiaan sairastuneista kärsivät kuitenkin pysyvistä puheongelmista.

Hyvä uutinen on se, että puheterapialla voidaan usein luoda uudestaan yhteyksiä vaurioituneisiin aivoalueisiin, mikä voi lievittää puheen tuottamisen ja ymmärtämisen ongelmia ja helpottaa arjessa selviämistä.