Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aivoturso auttaa eroon peloista

Aivotursoksi kutsuttu aivoalue on osoittautunut kykenevän torjumaan traumoja. Se on johtanut tutkijat mahdollisen traumanjälkeisen stressihäiriön (PTSD) hoidon jäljille.

Shutterstock

Yhdysvaltalaistutkijat ovat selvittäneet hiirikokeilla, miten traumaattinen kokemus tallentuu aivoihin ja aiheuttaa pelkotiloja. Samalla selvisi, miten aivot käsittelevät traumaattisia muistoja.

Texasin yliopiston tutkijat seurasivat hiirten aivotoimintaa samalla, kun niille aiheutettiin pelkotiloja, joita ne yrittivät käsitellä.

Hiirille tuotettiin pelkotila antamalla niille heikko sähköisku samalla, kun ne suljettiin laatikkoon.

Tilanne toistettiin niin monta kertaa, että lopulta pelkkä laatikon näkeminen riitti aktivoimaan hiirten aivojen mantelitumakkeen, jossa pelkotila syntyy.

Sen jälkeen hiiret pantiin useita kertoja laatikkoon antamatta niille sähköiskuja. Tällöin hiiret oppivat tukahduttamaan pelkonsa.

Pelon voittaminen näkyi muistia ohjaavan aivoturson toiminnan lisääntymisenä. Samalla mantelitumakkeen toiminta laantui.

Aivoturso auttaa tukahduttamaan traumaattisen kokemuksen aiheuttaman pelon.

Tutkijat tulkitsevat tulosta niin, että aivoturso on avainasemassa traumaattisten kokemusten käsittelyssä.

Jos sama pätee ihmisaivoihin, aivoturson stimulointia voidaan käyttää esimerkiksi PTSD:n eli traumanjälkeisen stressihäiriön hoitoon tapauksissa, joissa muistot traumaattisesta kokemuksesta herättävät pahoja pelkotiloja.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota