© Shutterstock

Aivot paljastavat uhrin viimeiset ajatukset

Kokemukset voidaan lukea aivoista kuoleman jälkeen. Tästä on jo saatu tuloksia hiirikokeissa, ja menetelmä saattaa tehdä murhan uhrista tärkeän todistajan murhaajaansa vastaan.

tiistai 6. marraskuuta 2018 teksti Gorm Palmgren & Jesper Bindslev

Tulevaisuudessa rikostutkijat saattavat ehkä lukea uhrin aivoista, mitä tekohetkellä tapahtui. Tämä menetelmä voi olla uuden israelilais-kanadalaisen tutkimuksen tulos. 

Muistot tallentuvat aivoihin niin, että hermot muodostavat uusia yhteyksiä, ja jotta tämä voi tapahtua, tiettyjen geenien pitää aktivoitua. 

Asiaa on tutkittu eläimillä. Kokeissa hiirille annettiin hyviä tai huonoja kokemuksia – esimerkiksi osalle makupala ja osalle sähköisku – ja tuntia myöhemmin hiiret lopetettiin. 

Sen jälkeen tutkittiin, mitkä geenit olivat aktivoituneet muistiin liittyvillä aivoalueilla, muun muassa aivotursossa ja mantelitumakkeessa. 

Kokemukset sytyttävät geenit

Kokeessa kävi ilmi, että jokaisella kokemuksella oli luonteenomainen geneettinen aktivoitumismallinsa ja että tietyt hyvien kokemusten yhteiset piirteet erosivat vastaavista huonojen kokemusten yhteisistä piirteistä. 

Tutkijat pystyivät 90 prosentissa tapauksista päättelemään vain hiiren aivoja analysoimalla, mitä hiiri oli kokenut elämänsä viimeisen tunnin aikana. 

Jos koetuloksia voidaan soveltaa ihmisiin, murhan uhrista saattaa tulevaisuudessa tulla päätodistaja, joka johdattaa poliisin murhaajansa jäljille. 

Murhaajilla on geenivirhe

Myös geenitutkijat ovat tuoneet uutta tietoa murhien selvittämiseen. Tieteen Kuvalehden numerosta 18 voit lukea erityisestä geenistä, jonka mutaatio tuottaa ihmiselle tavallista suuremman riskin päätyä murhaajaksi. 

Jos tilaat nyt heti, saat tarjouksen, johon kuuluu:

  • Verenpainemittari – mittari auttaa sinua tarkkailemaan, toimiiko sydämesi niin kuin pitää.
  • Elimistön salat – digitaalinen erikoisliite, jossa kerrotaan, miten pidät sydämesi kunnossa ja millaisia oireita kannattaa tarkkailla.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä – pysyt perillä tutkimuksen uusimmista käänteistä.

Tartu tarjoukseen nyt, niin saat koko paketin vain 7,90 eurolla

TARTU TARJOUKSEEN TÄSTÄ

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: