Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nainen ja päänsärky

Aivot eivät tunne mitään

Onko totta, että aivoja voidaan leikata ilman puudutusta tai nukutusta, koska aivokudos on tunnotonta? Jos aivoissa ei ole tuntoa, miksi päätä särkee?

Shutterstock

Aivoista todellakin puuttuvat paineeseen, lämpötilaan ja kipuun reagoivat aistinsolut eli tuntoreseptorit. Siksi aivokudosta voidaan leikata potilaan ollessa valveilla aiheuttamatta hänelle kipuaistimuksia. Sen sijaan aivoja suojaavissa ihossa, luissa ja kalvoissa on tuntoreseptoreita, minkä vuoksi kalloa ei voida avata ilman asianmukaista anestesiaa.

Päänsäryn syy on useimmiten muualla kuin aivoissa. Esimerkiksi jännitys- ja tulehdustilojen oireisiin kuuluu päänsärky. Koska kipuaistimus syntyy aina aivoissa, kipuärsykkeitä käsittelevät aivojen osat tulevat ensimmäisenä tietoisiksi siitä. Muualla syntyvä kipu koetaan tällöin päänkivistykseksi. Muun muassa hampaiden tai nenän sivuonteloiden tulehdus saatetaan aistia ennen kaikkea jomotuksena kallon sisällä.

Päänsäryn taustalla on suhteellisen harvoin vakava aivosairaus, esimerkiksi syöpä. Sitä vastoin kymmenisen prosenttia suomalaisista kärsii migreenistä. Migreenikohtaus johtuu nykykäsityksen mukaan aivorungon toimintahäiriöstä ja ilmenee usein toispuoleisena, sykkivänä ja jyskyttävänä päänsärkynä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota