Shutterstock

Aivokuvaus voi ennustaa masennuksen

Ensimmäistä kertaa on onnistuttu näkemään aivoissa fyysisiä muutoksia jo ennen masennuksen ja sen oireiden alkamista. Skotlantilaisen tutkijaryhmän mukaan masennus voidaan näin ennustaa kuvausten avulla.

Useissa tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että masentuneilla on fyysisiä muutoksia aivoissaan. On ollut kuitenkin vaikea sanoa, johtuuko masennus niistä vai aiheuttaako masennus niitä.

Skotlantilaisen Edinburghin yliopiston tutkijat ovat löytäneet ensimmäistä kertaa aivoista muutoksen, joka edeltää masennusta.

Aivojen muutokset näkyvät jo ennen masennusta

Käymällä läpi kaksi laajaa tietokantaa, joihin on tallennettu kymmenientuhansien masennuspotilaiden dna-analyysejä, aivokuvia ja muita tutkimuksia, tutkijat saivat selville, että perinnöllisesti masennuksen riskiryhmään kuuluvilla tapahtuu aivoissa muutoksia sairauden alkaessa.

Talamuksen eli näkökukkulan radoissa tapahtuvat muutokset ennakoivat masennusta.

© Shutterstock

Heiltä muun muassa häviää aivojen valkeaa ainetta, joka koostuu enimmäkseen eri aivojen osia yhdistävistä hermosyistä.

Normaalista poikkeavia alueita ovat myös ne talamuksen eli näkökukkulan hermoradat, jotka osallistuvat esimerkiksi tietoisuuden ja tarkkaavaisuuden säätelyyn.

Kuvaus auttaa hoitamaan ajoissa

Löydöistä tekee merkittävän ennen kaikkea se, että muutokset syntyvät jo ennen masennuksen puhkeamista varsinaiseksi mielialahäiriöksi.

Tämä antaa ymmärtää, että sairastuminen on mahdollista todeta jopa ennen oireita.