nb_u41 Nobelhjerne

Aivojen GPS ohjasi Nobelin Norjaan

Tällä viikolla muutamat tutkijat ovat saaneet suurimman mahdollisen tunnustuksen työstään. Lääketieteen Nobelin palkinto meni brittiläis-norjalaiselle kolmikolle, joka on onnistunut selvittämään, miten aivojen oma navigaattori toimii.

torstai 9. lokakuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Vuonna 1971 brittitutkija John O’Keefe löysi kokeessaan rottien aivoista soluja, joiden aktiivisuus riippui siitä, missä rotta sijaitsi.

O’Keefe uskoi, että nämä niin sanotut paikkasolut muodostivat aivoihin kartan, joka auttoi eläintä suunnistamaan.

Vain harvat aivotutkijat olivat O´Keefen kanssa samaa mieltä, joten hänen tutkimuksensa jäi huomiotta. Tällä viikolla O´Keefe sai yhdessä kahden nuoremman kollegansa kanssa lääketieteen Nobelin palkinnon.

Norjalaiset lisäsivät karttaan koordinaatit

Norjalainen aviopari Edvard Moser ja May-Britt Moser Trondheimin yliopistosta löysivät vuonna 2005 aivoista toisen alueen, jonka solut toimivat ikään kuin merikarttana pituus- ja leveyspiireineen.

Kun nämä niin kutsutut koordinaattisolut yhdistettiin O´Keefen 34 vuotta aiemmin paikantamiin paikkasoluihin, tutkijat saivat selville, millaisen GPS-järjestelmän avulla ihminen tietää oman sijaintinsa ja osaa suunnistaa paikasta toiseen.

Apua Alzheimer-potilaille

Ihmisen GPS-järjestelmään liittyvät solut tukevat myös autobiografista muistia, joka muun muassa käsittelee kokemuksia. Aivotutkijat toivovatkin, että heidän työnsä voisi myös auttaa ymmärtämään, mitä Alzheimerin taudista ja dementiasta kärsivien potilaiden aivoissa tapahtuu.

Palkinnot ledvaloille ja mikroskoopeille

Kemian Nobelin saivat Eric Betzig, Stefan W. Hell ja William E. Moerner erittäin tarkan mikroskopian kehittämisestä. Fluoresoivien molekyylien avulla mikroskoopista saatiin niin tarkka, että sillä voidaan tutkia solua molekyylitasolla.

Fysiikan Nobelkin jaettiin kolmen tutkijan kesken. Palkinnon saivat Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja Shuji Nakamura, jotka ovat kehittäneet tehokkaan sinisen hohtodiodin eli ledvalon.

Palkinnot jaetaan perinteisin menoin Tukholmassa joulukuun 10. päivänä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: