Shutterstock/whitehoune
Hjerneceller

Aivoista on löydetty vapaa tahto

Tutkijat ovat tunnistaneet aivoista kaksi aluetta, jotka yhdessä vastaavat siitä, että ihmisellä on vapaa tahto.

Kaksi aivojen aluetta ovat yhdessä vastuussa siitä, että ihmisellä on vapaa tahto, osoittaa tuore tutkimus.

Tieteellisessä mielessä vapaa tahto on tietoisten aikeiden ja toimien yhteispeliä. Toiminta vaatii paitsi päätöstä aikeen toteuttamisesta myös itse suorittajana toimimisen tiedostamista.

Kaksi aluetta tärkeässä osassa

Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston Beth Israel Deaconess Medical Center -opetussairaalassa tutkittiin kahta potilasryhmää.

Toiseen kuului 28 henkilöä, joiden diagnoosi oli akineettinen puhumattomuus. Sitä sairastavat eivät juuri puhu eivätkä liiku oma-aloitteisesti. Toisen ryhmän muodosti 50 henkilöä, jotka eivät vieraan jäsenen oireyhtymän takia pitäneet raajaansa ja sen liikkeitä ominaan.

Vaikka kummankin oireiston taustalla on fyysinen aivovaurio, se on voinut syntyä monella eri tavalla. Kartoitus paljasti vaurioituneiden alueiden hermosoluverkostojen olevan yhteydessä kahteen eri aivojen osaan.

Vapaa tahto sijaitsee etumaisessa pihtipoimussa (anterior cingulate cortex) ja etukiilassa (precuneus cortex).

Tutkijat ovat selvittäneet, että vapaa tahto on yhteydessä kahteen aivoalueeseen: etumaiseen pihtipoimuun (anterior cingulate cortex, keltainen alue vasemmalla) ja etukiilaan (precuneus cortex, keltainen alue oikealla).

© Shutterstock

Akineettisesta puhumattomuudesta kärsivillä kyseinen alue oli etumainen pihtipoimu ja vieraan jäsenen oireyhtymää sairastavilla etukiila.

Näin tutkijat olivat onnistuneet tunnistamaan kaksi aivojen osaa, jotka ovat avainasemassa vapaan tahdon muodostumisessa.