90 % aivoista voi poistaa

Ihmisaivoissa on 180 aluetta. Niiden avulla pystymme näkemään, puhumaan ja hengittämään. Tai näin on ainakin luultu. Ranskalaismies selviää hyvin vain kymmenesosalla aivoistaan, eikä hän ole suinkaan ainoa.

Aivot

Carlos Rodriguez Miamista Yhdysvalloista elää, vaikka hänellä on jäljellä vain osa aivoista. Hän joutui liikenneonnettomuuteen ja tipahti päälleen niin pahasti, että häneltä jouduttiin poistamaan iso osa aivoista. Hän jäi silti henkiin.

© Miami Police

Kun ranskalaisessa Hôpital de la Timonessa alettiin tutkia vuonna 2007 jalkavaivaista miestä, tapaus vaikutti ensin selviävän nopeasti.

>> Jos lääketieteen maailma kiinnostaa, tilaa Tieteen Kuvalehti.

Kun miehen kipuihin ei heti löytynytkään syytä, mies lähetettiin jatkotutkimuksiin ja hänen aivonsa kuvattiin. Lääkärit eivät olleet uskoa silmiään.

Aivottomalla miehellä oli vakityö

Siinä missä muilla ihmisillä on miljardeja tiiviisti pakkautuneita aivosoluja, ranskalaismiehellä oli vain tumma läiskä. Miehen ei olisi pitänyt olla lainkaan hengissä, sillä hän oli lääketieteellinen ihme. Silti hänellä oli vaimo, lapsia ja vakituinen työpaikka.

Ranskalaismies viettää tavallista elämää, vaikka valtaosaa hänen aivokopastaan täyttää pelkkä neste.

© L. Feuillet et al/Université de la Méditerranée

Ranskalaismiehen päässä oli vettä eli hän kärsi hydrokefaliaksi kutsutusta tilasta, jossa nesteen paine puristaa aivosoluja niin, että ne tuhoutuvat, kun verenkiertokaan ei toimi.

Miehen älykkyysosamäärä oli 75 eli selvästi alle keskiarvon, mutta jo hänen olemassaolonsa ällistytti aivotutkijoita eri puolilla maailmaa.

Aivot voivat korjata itsensä

Osaa mieheltä puuttuneista aivojen alueista on kuvailtu aiemmin elintärkeiksi. Niitä olivat esimerkiksi talamus eli näkökukkula ja claustrum eli aivomuuri, jotka ovat tärkeitä tajunnalle ja tietoisille toiminnoille.

Viime vuosina aivotutkimuksessa on keksitty, miksi ranskalaismiehen kaltaiset yksilöt voivat kuitenkin elää ja voida hyvin. Syynä ovat aivojen uskomattomat kyvyt. Ne voivat toipua vakavista aivovammoista, kasvattaa uusia soluja tai siirtää tehtäviä toisaalle, jos niistä huolehtivat aivosolut kuolevat.

Aiemmin aivovaurioita pidettiin korjaantumattomina. Nyt tiedetään, että muun muassa muistialueella on kantasoluja, jotka jatkavat jakaantumista koko elämän ajan.