Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Uni

Pahimmat unihäiriöt pitävät sinut sitkeästi valveilla

© Shutterstock
Ihminen - Aivot

5 unihäiriötä, jotka saavat sinut pelkäämään yötä

Tuoreen tutkimuksen mukaan uni on erittäin tärkeää muisti- ja oppimiskyvyllemme. Kaikki eivät silti pysty odottamaan rauhallisin mielin pimeän laskeutumista. Aivojen virhe voi jopa tehdä nukkuvasta rikollisen.

1. Uni tekee lapsista zombeja

© Shutterstock

Jopa 40 prosenttia lapsista kävelee ainakin kerran unissaan. Unissakävely on harvinaisempaa aikuisiällä, mutta sitä esiintyy kaikenikäisillä.

Unissakävelijän silmät ovat auki, ja hän voi vaikkapa lähteä ulos. Unissakävely tapahtuu syvässä unessa, josta on vaikea herätä.

Taustalla on aivojen tekemä virhe: ne aktivoivat valvetilaan kuuluvia toimintoja.

2. Yöllinen kauhukohtaus

© Shutterstock

Lapsen sydän hakkaa, ja hän hengittää kiivaasti ja huutaa. Hän on kuitenkin täydessä unessa, eikä häntä kannatakaan herättää.

Kyse on lyhyestä unikauhukohtauksesta, joka johtuu siitä, että aivojen pelkokeskukset, mantelitumakkeet, aktivoituvat syvän unen aikana.

3. Sutinaa höyhensaarilla

© Shutterstock

Harvinaisiin unihäiriöihin kuuluva sexsomnia ilmenee unen aikaisena seksuaalisena toimintana, kuten itsetyydytyksenä tai yhdyntänä.

Vuonna 2014 raiskauksesta epäilty ruotsalaismies vapautettiin syytteestä, koska oikeus katsoi hänen nukkuneen tehdessään naiselle seksuaalista väkivaltaa.

4. Unta riittää loputtomiin

© Shutterstock

Harvinaiselle Kleine-Levinin oireyhtymälle on ominaista ajoittainen liikaunisuus. Sitä sairastava voi nukkua melkein vuorokauden ympäri.

Taustalla lienee sisäistä kelloa ja nälkää säätelevän hypotalamuksen toimintahäiriö, sillä oireyhtymään liittyvät myös ahmimisjaksot. Sairastuneet ovat usein nuoria miehiä.

5. Pään sisällä paukahtaa

© Shutterstock

Pam, ja olet täysin hereillä. Ne ihmiset, jotka kärsivät räjähtävän pään oireyhtymästä, kuulevat omassa päässä syntyvän pamahtavan äänen ja heräävät siihen.

Jotkut kokevat havahtuessaan hereille myös kirkkaan valoilmiön. Unihäiriön syytä ei tiedetä, mutta se voi liittyä kuuloalueiden toimintaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota