Kauhufilmi

5 kauhutrikkiä, jotka täyttävät sydämesi kauhulla

Ihmisen sydän reagoi salamannopeasti vaaraan ja muihin yllättäviin tilanteisiin, ja sitä kauhufilmien ohjaajat käyttävät hyväkseen. Huuto iskeytyy suoraan aivojen pelkokeskukseen, kun taas veriset kohtaukset saavat stressihormonit kulkeutumaan kaikkialle elimistöön.

sunnuntai 28. lokakuuta 2018 teksti Rikke Jeppesen og Gorm Palmgren

1. Veri ja hirviöt huijaavat aivoja 

© Kuva: Alamy. Elokuva: The Tripper.

Kauhuohjaajat panostavat siihen, että he asettavat elimistösi hälytystilaan. 

Tavoitteeseensa ohjaajat pääsevät muun muassa väkivaltaisten ja veristen kohtausten avulla. Kammottavat näkymät pureutuvat suoraan aivojen pelkokeskukseen, joka tekee hälytyksen aivolisäkkeeseen. Tämä isoaivojen alla sijaitseva umpirauhanen käskee lisämunuaisia pumppaamaan stressihormoneja verenkiertoon. 

Stressihormonien vaikutuksesta elimistö on valmis pakenemaan, joten sydän alkaa pamppailla, hengitys nopeutuu ja lihakset jännittyvät. 

2. Sokki aiheuttaa räjähdyksen aivoissa 

© Kuva: Alamy. Elokuva: Halloween.

Kun paha hirviö hyökkää eteesi pimeydestä, aivojesi niin kutsuttu pelkokeskus räjähtää toimintaan.

Aivoissa on hermoja, jotka johtavat suoraan pelkokeskukseen. Keskus aktivoituu vain erityisen vaarallisissa tilanteissa ja takaa sen, että voit reagoida salamannopeasti. Sokkikohtaukset ärsyttävät suoraan pelkokeskukseen johtavia hermoja ja laukaisevat pelkoreaktiot, minkä vuoksi järki lakkaa kokonaan toimimasta.

3. Huuto porautuu pelkokeskukseen 

© Kuva: Alamy. Elokuva: Psycho.

Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että ihminen ei reagoi huutoon samalla tavalla kuin muihin ääniin, joita aivojen kuulokeskus käsittelee.  

Huuto sen sijaan tunkeutuu suoraan aivojen pelkokeskukseen, mantelitumakkeeseen. Siksi huuto aiheuttaa oitis kauhun tunteen. 

Tieteen Kuvalehden parissa tulet kammottavan paljon viisaammaksi! 

Tutkijat ovat saaneet selville, että huuto erottuu muista äänistä ja puheesta ja siihen liittyvät tietyt taajuusyhdistelmät.  

Koska huuto herättää mantelitumakkeen, se nostaa samalla pintaan ihmisen alkukantaiset vaistot, joiden voimalla voimme joko paeta tai ryhtyä taistoon silmänräpäyksessä. 

Reaktio on aikoinaan taannut sen, että ihminen on säilynyt hengissä. Huuto merkitsee sitä, että joku ja samalla myös se, joka kuulee huudon, on vaarassa. 

4. Oudot hirviöt tiivistävät pelkoa 

© Kuva: Alamy. Elokuva: Alien.

Kammottava hirviö puristaa itsensä ulos astronautin rinnasta Alien-klassikkofilmissä, Manaajassa pienen tytön pää pyörähtää kokonaisen kierroksen, ja outo lapsi ryömii ulos tv-ruudusta elokuvassa Ring. 

Kauhufilmeissä keskitytään usein pelottaviin ja kerrassaan epärealistisiin kohtauksiin. 

Oudot kohtaukset aktivoivat aivojen ACC-keskusta, joka toimii eräänlaisena tunteiden voimakkuuden säätönappina. 

Näky saa ACC-keskuksen lähettämään pelkokeskukseen viestitulvan, joka aiheuttaa siellä hälytyksen ja synnyttää valtavan pelon tunteen. Tästä johtuu se, että sydän hakkaa ja kauhu valtaa elimistön, vaikka koko kohtaus on täysin epärealistinen.  

5. Synkät kohtaukset masentavat 

© Kuva: Alamy. Elokuva: The Blair Witch Project.

Kauhufilmeissä monien kohtauksien tavoitteena on hermostuttaa katsojaa. Siksi niissä ei juuri näy aurinkoisia kesäpäiviä.

Himmeä valaistus, synkät värit ja tihkusade luovat näköärsykkeen, joka kulkee talamuksesta otsalohkojen alimpaan osaan silmien taakse.  

Siellä kohtaus aiheuttaa masentuneisuuden tilan, joka päästää pelon sisään. 

Näin pidät huolta sydämestäsi

Joka toinen sekunti maailmassa kuolee joku sydän- ja verisuonitautiin. Valtaosa kuolemista voitaisiin kuitenkin välttää. Se tosin vaatisi, että pitäisimme parempaa huolta tärkeimmästä lihaksestamme.

Jos tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, tarjoamme yhden keinon sydämestä huolehtimiseen. Tarjouksen sisältö:

  • Verenpainemittari – mittari auttaa sinua tarkkailemaan sitä, toimiiko sydämesi niin kuin pitää.
  • Elimistön salat – digitaalinen erikoisliite, jossa kerrotaan, miten pidät sydämesi kunnossa ja millaisia oireita kannattaa tarkkailla.
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä – pysyt perillä tutkimuksen uusimmista käänteistä.

Tartu tarjoukseen nyt, niin saat koko paketin vain 7,90 eurolla

TARTU TARJOUKSEEN TÄSTÄ

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: