Huono yhteys, jäätynyt näyttö ja korvia raastava äänenlaatu. Koronaviruspandemia on pakottanut ihmiset kaikkialla maailmassa kommunikoimaan uudella tavalla, ja monille videokokouksista on tullut tänä keväänä olennainen osa arkea.
Jos kuulut niihin, joita videokokoukset rasittavat paljon, sinua voi helpottaa tieto, että siihen on hyvä selitys. Kun koko joukko kasvoja tuijottaa sinua näytöltä, jokainen pieni neliö haastaa aivosi.
1: Kehonkieli puuttuu
Viestintä on täynnä pieniä nonverbaalisia koodeja, joita aivot koko ajan tulkitsevat: pienet kädenliikkeet, nopeat sisäänhengitykset keskeyttämisen merkiksi, äänenkorkeuden muutokset, kasvonilmeet ja vartalon asennot.
Kun ihminen on kasvotusten toisen ihmisen kanssa, aivot havaitsevat nämä pienet merkit automaattisesti samalla, kun toinen ihminen puhuu. Puhelun aikana puolestaan aivot voivat keskittyä vain ääneen, ja jos puhuessaan myös kävelee, luovuuskin lisääntyy.
Videokokouksen aikana, jolloin näytöltä voivat näkyä monen ihmisen kasvot samaan aikaan, aivot joutuvat kuitenkin koville, toteaa työympäristöä INSEAD-kauppakorkeakoulussa tutkiva Gianpiero Petriglieri, joka selitti asiaa BBC:lle. Aivot eivät yksinkertaisesti tiedä, mihin niiden pitää keskittyä ja mistä niiden pitäisi etsiä pieniä viestejä.