10 inhottavaa ääntä: tästä syystä ne karmivat

Tietyt äänet nostavat ihon kananlihalle ja aiheuttavat inhon väristyksiä. Tutkijat ovat löytäneet kymmenen epämiellyttävintä ääntä ja selvittäneet, mikä niissä inhottaa.

Kynsi raapii taulua
© Shutterstock

Taulun raapiminen kynsillä, haarukan kirskunta lautasta vasten ja vauvan itku. Tietyt äänet voivat tuntua piinallisen epämiellyttäviltä.

Newcastlen yliopiston tutkijaryhmä selvitti vuonna 2012 äänten ja inhon tunteen yhteyttä ihmisillä ja kokosi tutkimuksen perusteella listan 10 epämiellyttävimmästä äänestä.

Taajuus ratkaisee ärsyttävyyden

Tutkijaryhmä magneettikuvasi 13 henkilöä samaan aikaan, kun koehenkilöille soitettiin erilaisia ääniä. Koehenkilöiden piti myös ilmoittaa, kuinka epämiellyttävinä he pitivät ääniä.

Tulosten analyysi paljasti, että koehenkilöiden oli vaikeaa sietää etenkin ääniä, joiden taajuus oli 2 000–5 000 hertsiä. Esimerkiksi kirkaisu asettuu tälle taajuusalueelle.

Syy reaktioon piilee mantelitumakkeessa. Mantelitumake on aivojen alue, joka käsittelee muun muassa pelko- ja puolustautumisreaktioita.

Ikävä ääni muistuttaa pelkoa

Magneettikuvaus osoitti, että kun aivojen kuuloaivokuori altistettiin epämiellyttäville äänille, sieltä lähti runsaasti hermoimpulsseja juuri mantelitumakkeeseen.

Impulssit aktivoivat mantelitumaketta ja saivat aikaan puolustautumisreaktion, joka äänten kyseessä ollessa tuntui inhona.

Kokosimme ärsyttävät äänet videolle. Kokeile, pystytkö katsomaan sen loppuun.