10 alkavan dementian merkkiä

Dementia kuihduttaa aivoja vähitellen. Sairautta on vaikea havaita varhaisessa vaiheessa, mutta näiden 10 merkin pitäisi saada hälytyskellosi soimaan.

Aivokuvauksissa voi näkyä dementian merkkejä otsalohkossa.

© Shutterstuck

Dementia tuhoaa aivot hitaasti, eikä sairauteen ole vielä keksitty hoitomuotoa – tällä hetkellä voidaan vain hidastaa sen etenemistä. Siksi on hyvä, että varhaiset merkit dementiasta eivät jää huomaamatta.

Dementialla tarkoitetaan monia aivojen toimintaa heikentäviä sairauksia. Yleisin niistä on Alzheimerin tauti, jossa amyloidi-proteiinia kasaantuu aivoihin ja vähitellen aivosolut kuolevat.

Ainoastaan lääkäri voi tehdä diagnoosin dementiasta, mutta sinäkin voit pitää silmäsi auki. Yhdysvaltojen Alzheimer-yhdistys on listannut 10 merkkiä, jotka voivat paljastaa, että dementia on tuhoamassa läheisen ihmisen aivosoluja.

1. Unohteleminen

Dementikot unohtelevat enemmän asioita kuin muut ihmiset. Ei ole normaalia unohtaa, minne olet menossa tai kenen kanssa hetki sitten puhuit.

2. Arjesta selviytyminen

Puhelinnumeron unohtaminen on normaalia, mutta se, että unohdat, mihin puhelinta käytetään, ei enää ole normaalia.

3. Sanojen tapailu

Sanojen tapailu silloin tällöin on täysin normaalia, mutta dementiasta kärsivät saattavat korvata arkisen sanan jollain toisella tai keksiä itse täysin kummallisia sanoja.

4. Eksyminen

Dementiaa sairastavat saattavat eksyä paikassa, jonka he ovat tunteneet vuosikymmeniä. He saattavat myös unohtaa, missä he ovat ja miten he ovat sinne tulleet.

5. Oudot päätökset

Dementia saattaa johtaa arvostelukyvyn pettämiseen. Dementikot voivat esimerkiksi pukeutua kesävaatteisiin, vaikka ulkona sataa lunta.

6. Abstraktin ajattelun mahdottomuus

Yleiset sanonnat voivat dementikoille kuulostaa käsittämättömiltä, sillä he eivät osaa tulkita vertauskuvia.

7. Esineiden hukkaaminen

Useimmat meistä unohtelevat avaimiaan silloin tällöin, mutta dementikot saattavat laittaa ne outoihin paikkoihin, esimerkiksi jääkaappiin.

8. Mielialan vaihtelut

Jos dementiasta kärsivän henkilön rutiinit keskeytetään, hän saattaa muuttua pelokkaaksi, sekavaksi tai epäileväiseksi.

9. Persoonallisuuden muutos

Dementia saattaa aiheuttaa sen, että henkilö sanoo, mitä sylki suuhun tuo, vaikka lausunto loukkaisi muita läsnäolevia.

10. Aloitekyvyn katoaminen

Dementia saa ihmisen jättäytymään pois harrastuksista, sosiaalisista tilanteista ja aktiviteeteista, joista hän aiemmin oli kiinnostunut.