Aikuistuminen näkyy unessa

Onko biologista perustetta, jolla nuorta voidaan alkaa pitää täysikasvuisena?

aamu, nainen, hereillä
© Shutterstock

Aikuiseksi varttumiseen vaikuttavat monenlaiset sosiaaliset, psyykkiset ja fyysiset tekijät. Aikuisuuden käsite määritellään eri kulttuureissa eri tavalla, ja aikuistuminen voidaan liittää esimerkiksi kotoa muuttamiseen, itsenäisen elämän aloittamiseen, parisuhteen solmimiseen ja lasten hankkimiseen.

Kehityksen päättymisellä ei ole vain näkyviä seurauksia. Yksi suhteellisen luotettavaksi todettu aikuisuuden osoitin on unentarve ja unirytmi. Teini-ikäiset tarvitsevat enemmän unta kuin aikuiset, mutta silti he usein valvovat mielellään.

Siksi nuoret ovat usein hyvin aamu-unisia. Saksalainen unitutkija Till Roenneberg Münchenin Ludwig Maximilian -yliopistosta teki 2004 Saksassa ja Sveitsissä laajan selvityksen nukkumistavoista. 25000 koehenkilön osalta tilastoitiin nukkumaanmeno- ja heräämisajat vapaapäivän edellä.

Tiedoista määritettiin yölevon keskikohta. Aineisto osoitti, että nuorten yölevon keskikohta myöheni ikävuosi ikävuodelta keskimäärin parinkymmenen vuoden ikään asti.

Tällöin tapahtui selvä muutos: koehenkilöt alkoivat mennä nukkumaan ja herätä entistä aikaisemmin. Roennebergin mukaan nukkumistapojen muutos heijastelee pikemminkin nuoren kehon kypsymistä kuin elämäntyylin muuttumista aikuisemmaksi.

Tähän viittaa sukupuolten välillä esiin tullut ero: nuorten naisten unirytmi muuttuu noin puolitoista vuotta aikaisemmin kuin nuorten miesten.

Siten naiset saavuttavat täysikasvuisuuden keskimäärin 19,5 ja miehet 20,9 vuoden iässä. Havainto on sopusoinnussa sen yleisesti hyväksytyn käsityksen kanssa, että tytöt kypsyvät murrosiässä poikia nopeammin niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.