Äänekäs kouristus

Mistä hikka johtuu? Kuinka kauan ihminen voi nikotella? Miten nikottelu saadaan loppumaan?

Shutterstock

Nikottelun aiheuttaa pallean äkillinen tahdosta riippumaton kouristus. Keskivartalossa sijaitseva pallea erottaa rinta- ja vatsaontelon toisistaan. Pallealihasta tarvitaan hengitettäessä.

Kun pallealihas supistuu, rintaontelo laajenee ja keuhkoihin virtaa ilmaa. Kun pallea rentoutuu ja laajenee, rintaontelo palautuu tavalliseen kokoonsa ja ilmaa poistuu keuhkoista.

Kun ihminen hengittää normaalisti, pallea vuorotellen supistuu ja rentoutuu. Toisinaan rytmi rikkoutuu palleahermon ärsytyksen vuoksi ja pallealihas kouristuu.

Äänirako synnyttää nikotteluäänen

Syytä palleahermon ärsytykseen ei tunneta. Nikotukseen liittyvä tyypillinen äännähdys johtuu siitä, että välittömästi palleakouristuksen jälkeen kurkunpäässä sijaitseva äänirako sulkeutuu ja sisäänhengitys keskeytyy.

Kouristuksen jälkeen pallea toimii hetken tavalliseen tapaan, kunnes seuraava kouristus iskee. Nikottelutiheys vaihtelee 6–60 kertaan minuutissa.

Nikottelua vuosikausia

Yleensä nikottelu loppuu hetken kuluttua tai viimeistään muutaman tunnin kuluttua itsekseen, mutta tunnetaan useita tapauksia, joissa henkilö on nikotellut jopa vuosikausia.

Nikottelun lopettamiseen käytetään monenlaisia kotikonsteja, kuten veden juomista, hengityksen pidättelemistä tai päällä seisomista.

Niistä ei todennäköisesti kuitenkaan ole todellista hyötyä vaan nikottelu loppuu joka tapauksessa ennen pitkää.

Lue myös:

nb_u39 bryster
Elimistö

Kaksi rintaa, sattumaako?

0 minuuttia
Elimistö

Puhelin huonontaa siemennesteen laatua

0 minuuttia
Huimaus - miksi kieputuksen jälkeen huimaa
Aivot

Miksi kieputuksen jälkeen huimaa?

0 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!