1. Plasebo voi olla pistos, pilleri tai vesi
Tutkijat käyttävät plaseboa mittaamaan puhdasta hoitovaikutusta eli sitä, miten potilas reagoi siihen, että häntä hoidetaan.
Lääketieteellisissä kokeissa käytetään esimerkiksi lumelääkkeitä, jotka eivät sisällä vaikuttavia aineita. Niitä annetaan puolelle tutkimukseen osallistuvista koehenkilöistä. Lumelääkkeet ovat useimmiten kalkki- tai sokeripillereitä.
Plasebolääkkeet voivat myös olla juomia, vesiruiskeita tai voiteita. Yhteistä kaikille plasebohoidoille on se, että ne eivät sisällä mitään ainetta, jolla hoidetaan itse sairautta.
2. Plasebo toimii – myös silloin kun tiedät, että se on huijausta
Plasebo on tärkeä väline silloin, kun tarkoituksena on dokumentoida, vaikuttaako uusi lääkeaine vai ei. Yleensä tutkimuksen koehenkilöt jaetaan kahteen ryhmään – toiseen ryhmään kuuluvat saavat oikeaa lääkeainetta, toiselle ryhmälle annetaan lumelääkettä.
Joissakin tutkimuksissa koehenkilöille kerrotaan, että heille annetut pillerit eivät sisällä oikeaa lääkeainetta. Lumevaikutusta voi kuitenkin esiintyä myös niissä tapauksissa.
Tutkimuksessa vertailtiin lukuisia selvityksiä placebohoidoista. Niissä 260 henkilöä, jotka kärsivät muun muassa ärtyneestä paksusuolesta, masennuksesta, selkäkivuista ja allergioista, hyötyivät plasebohoidosta, vaikka he tiesivät, että he eivät saaneet mitään lääkettä vaivaansa.