5 geenimutaation luomaa supervoimaa

99,9 prosenttia perimästäsi muistuttaa maailman kaikkien muiden ihmisten geenejä. Mutta loppuosaltasi olet ainutlaatuinen. Ja aivan oikeat geenivariantit voivat tehdä sinusta supervahvan tai uskomattoman pirteän tai antaa sinulle murtumattomat luut.

Juuri oikeat geenimutaatiot voivat antaa erikoisvahvat luut tai valtavat lihakset.

© Shutterstock/ Rikke Jeppesen

1. Juoksijan lihakset

© Wikimedia Commons / tableatny

Tutkijat ovat nimenneet geenin ACTN3 urheilugeeniksi. Geeni auttaa elimistöä muodostamaan alfa-aktiini-3-proteiinia, jolla on tärkeä rooli valkoisissa lihassäikeissä, joita kutsutaan myös nopeiksi tai räjähtäviksi lihassäikeiksi, sillä ne voivat supistua nopeasti.

Jos sinulla on tämän urheilugeenin mutaatio, olet suorastaan syntynyt nopeaksi juoksijaksi. Tutkimuksissa on lisäksi todettu, että suurimmalla osalla ammattijuoksijoista on tämän urheilugeenin muunnos.

2. Minimaalinen unentarve

Neljä tuntia. Niin lyhyt yöuni riittää pienelle ihmisryhmälle, johon kuuluvia kutsutaan englanniksi nimityksellä ”short-sleepers”. He tuntevat itsensä yhtä levänneiksi ja pirteiksi kuin kaikki muut, vaikka he tarvitsevat paljon vähemmän unta.

Tutkijat uskovat, että vähäinen unentarve liittyy tiettyjen geenien mutaatioihin. Yksi niistä on niin kutsuttu hDEC2-geeni.

3. Murtumattomat luut

© Shutterstock

Monilla ihmisillä on ongelmia liian hauraiden luiden vuoksi, toisilla taas on murtumattomat luut. Tutkijat ovat saaneet selville, että vahvat luut voivat johtua LRP5-geenin mutaatiosta, jonka ansiosta luut ovat erittäin tiheitä.

Yhdysvaltalaisen Yalen yliopiston tutkijat ovat esimerkiksi löytäneet Connecticutin osavaltiosta perheen, jolla on tämä mutaatio. Monilla perheen jäsenillä on voimakkaat leuat, joissa on luuntapaisia kasvaimia suussa. Yksikään niistä perheenjäsenistä, joilla oli geenimutaatio, ei ollut koskaan murtanut luitaan, kun heidät tutkittiin.

4. Supertarkka makuaisti

Kielessä on makusilmuja, joiden reseptorit aistivat eri makujen nyansseja.

© Wikimedia Commons / Saurabh R. Patil

Jotkut ihmiset aistivat makuja paremmin kuin muut. Tutkijat vertaavat supermaistajien kykyjä siihen, että heille maut ovat kuin neonvärejä, kun taas me muut joudumme tyytymään pastellisävyisiin makuihin.

Intensiivisten makuelämysten salaisuuden tutkijat ovat löytäneet TAS2R38-geenistä. Geeni koodaa makureseptoria, jolla aistitaan kitkeriä makuja. Ihmiset, joilla on tämä geenimuunnos, maistavat esimerkiksi kahvin, ruusukaalin ja alkoholin voimakkaammin kuin muut.

Tutkimuksissa on havaittu, että kitkerää makua aistivia reseptoreja on muuallakin kuin vain kielessä, esimerkiksi nenässä, jossa ne aktivoivat immuunijärjestelmää. Ihmiset, joilla on supermaku, sairastuvat harvoin poskiontelontulehduksiin, ja ehkä heillä on muutenkin tehokkaampi immuunijärjestelmä kuin muilla.

5. Superlihakset

© Shutterstock

Yksi mutaatio, jonka kantaja ehkä kokee selässään monen kateellisen katseet, liittyy MSTN-geeniin. Mutaatio aiheuttaa sen, että lihakset kasvavat normaalia nopeammin.

Tällainen tila liittyy myostatiini-proteiiniin, joka säätelee lihasten kasvua. Myostatiinin toimimattomuus aiheuttaa lihasten liikakasvua. Ihmisillä, joilla on tämä geenivirhe, on yleensä kookkaammat ja voimakkaammat lihakset kuin muilla ja heidän elimistössään on normaalia vähemmän rasvaa.