3D-tulostimesta uusi korva

Kiinalaistutkijat ovat korjanneet lasten korvalehden epämuodostumia tekemällä uuden korvan lapsen omista soluista 3D-tulostetun mallin mukaan.

© Yilin Cao et al.

Viisi kiinalaista mikrotia­lasta on saanut uuden korvan shanghailaisen tutkijaryhmän uudella menetelmällä.

Mikrotia eli pienikorvaisuus on synnynnäinen korvalehden tai korvakäytävän epämuodostuma, joka voi haitata kuuloa. Maailmassa syntyy noin 10 000 mikrotialasta vuosittain.

Terve korva käännettiin peilikuvaksi

Lasten uusi korva kasvatettiin heidän omista rustosoluistaan, jolloin ei syntynyt vaaraa, että elimistö hylkisi uutta ruumiinosaa.

Korvan mallina käytettiin lasten tervettä korvaa. Se skannattiin tietokoneelle kolmiulotteiseksi malliksi, josta tehtiin peilikuva.

Terveestä korvasta tehdystä käänteisestä mallista tulostettiin 3D-printterillä uuden korvan malli. Mallin päälle siirrettiin rustosoluja epämuodostuneesta korvasta.

Sitten malli siirrettiin ihon alle epämuodostuneen korvan taakse. Kun malli oli paikoillaan, rustosolut vähitellen peittivät sen kokonaan.

Malli oli tulostettu biohajoavasta aineesta, joten se vähitellen hävisi rustosolujen alta.

Tekniikka herättää arvostelua

Nyt on kulunut 30 kuukautta siitä, kun ensimmäinen lapsista sai uuden korvan. Tutkijoiden mukaan ei hänellä eikä neljällä muullakaan lapsella ole todettu hylkimisreaktiota.

Kiinalaistutkijoiden menetelmän innoituksena on toiminut Yhdysvalloissa 1997 tehty koe, jossa hiiren selkään kasvatettiin ihmisen korvaa muistuttava rakenne.

Koe herätti aikoinaan paljon kritiikkiä, joka tutkijoiden mukaan johtui väärinkäsityksestä.

Korvaproteesi kasvaa omista soluista

Epåmuodostuneen korvan tilalle pantava proteesi on peilikuva lapsen terveestä korvasta, ja se kasvatetaan lapsen omista soluista.

© Yilin Cao et al.

Vaihe 1: Lapsen normaalisti kehittynyt korvalehti skannataan, ja siitä tehdään kolmiulotteinen malli, joka tulostetaan 3D-printterillä.

© Yilin Cao et al.

Vaihe **2:** Uudelle korvalle tehdään tilaa asettamalla ihon alle epämuodostuneen korvan taakse ilmapallo, joka venyttää ihoa.

© Yilin Cao et al.

Vaihe **3:** Kun iho on venynyt tarpeeksi ja siihen on muodostunut pieniä verisuonia, ilmapallo poistetaan ja uuden korvan malli pannaan tilalle.

© Yilin Cao et al.

Vaihe **4: **Mallin päälle siirretään rustosoluja lapsen omasta korvasta. Malli on biohajoavaa ainetta, joka liukenee pois rustosolujen alta.

© Yilin Cao et al.

Vaihe **5: **Uuden korvan malli peitetään lapsen omalla iholla. Kun malli on hajonnut, uusi korva koostuu kokonaan lapsen omista soluista.

© Yilin Cao et al.